Dostupni linkovi

Lira se oporavila nakon Erdoanovih mera


Turska lira se delimično oporavila nakon što je predsednik ove zemlje Redžep Tajip Erdoan uveo u ponedeljak veče niz mera koje imaju za cilj da podstaknu štednju u domaćoj liri.

Ranije tokom dana, lira je pala na rekordno nizak nivo. Govoreći nakon sastanka vlade 20. decembra, Erdoan je rekao da će te mere osigurati da građani ne moraju da pretvaraju svoje lire u stranu valutu, dok će implementirati druge mere za pomoć izvoznicima i penzionerima.

Takođe je ponovio odbranu svoje politike niskih stopa, iako je lira izgubila oko polovinu vrednosti u poslednja tri meseca.

Lira je porasla nakon objavljivanja i trgovala se na 13.40 u odnosu na dolar uveče, nakon što je valuta probila preko 18 za dolar ranije tokom dana, padajući peti dan za redom.

Pad valute se ubrzao prošlog meseca nakon što je Erdogan predstavio ekonomski model koji se oslanja na niže troškove zaduživanja i jeftiniju valutu.

Erdoan: Protiv sam zelenašenja

Turska valuta lira je pala u ponedeljak na novi najniži nivo u odnosu na američki dolar, dan pošto je Erdoan rekao da ostaje pri politici snižavanja kamatnih stopa uprkos inflaciji.

Dan nakon što je kritikovao poslovne grupe koje su zatražile promenu tog pristupa, za jedan američki dolar bilo moguće dobiti 17.97 lira, koja je od petka izgubila devet odsto vrednosti.

Turska lira je od početka godine izgubila više od 55 odsto vrednosti u odnosu na dolar.

Iako inflacija, prema zvaničnim podacima, iznosi 21 odsto, centralna banka Turske je od septembra smanjila referentnu kamatnu stopu sa 19 na 14 odsto. Najnovije smanjenje, za jedan odsto, bilo je 16. decembra.

Veruje se da centralna banka deluje pod Erdoanovim pritiskom, koji dugo tvrdi da visoke kamatne stope izazivaju inflaciju, što je suprotno konvencionalnom ekonomskom shvatanju, prenosi AP.

Smatra se da Centralna banka deluje pod Erdoanovim pritiskom, koji se proglasio neprijateljem kamatnih stopa i smenio tri guvernera banaka zbog neslaganja oko troškova zaduživanja.

Erdoan dugo tvrdi da visoke kamatne stope izazivaju inflaciju, suprotno konvencionalnom ekonomskom razmišljanju. On je obećao da će zadržati niske stope i dati prioritet rastu, izvozu i zapošljavanju, pozivajući se na islamska učenja protiv zelenaštva, rekavši: „Ne očekujte ništa drugo od mene“.

On je obećao da će smanjiti inflaciju na četiri odsto, kao nekada.

Turski predsednik je odbacio spekulacije da bi njegova vlada mogla da sprovede kontrolu kapitala izražavajući privrženost pravilima slobodnog tržišta.

On se kasnije obrušio na TUSIAD, grupu najvećih turskih preduzeća, koja je pozvala vladu da se vrati „opšteprihvaćenim pravilima ekonomije“.

„Imate jednu dužnost, a to su investicije, proizvodnja, zapošljavanje i rast“, rekao je Erdoan. „Ne tražite različite načine da napadnete vladu. ... Ne možete dobiti borbu protiv nas,” dodao je.

Oslabljena lira podstiče rast inflacije i cena, poskupljuje uvoz, gorivo i robu široke potrošnje.

Mnogi od 83 miliona stanovnika Turske jedva sastavljaju kraj s krajem i ne mogu lako da kupe osnovne namirnice.

XS
SM
MD
LG