Dostupni linkovi

Turska lira na najnižem nivou posle novog smanjenja kamata


Turska lira
Turska lira

Turska lira je pala u ůetvrtak na najniži nivo u odnosu na američki dolar nakom odluke Centralne banke da ponovo smanji referentnu kamatnu stopu, prenosi AP.

Jutros, dok se očekivala ta odluka centralne banke, za jedan dolar se moglo dobiti 15,28 lira, najmanje do tada, da bi kasnije lira dodatno oslabila.

Kasnije danas za dolar se moglo dobiti 15,6 lira, čime je ona oslabila pet odsto u odnosu na sredu.

Odbor centralne banke za monetarnu politiku saopštio je da smanjuje referentnu kamatnu stopu sa 15 na 14 odsto, iako je inflacija 21 odsto, prema zvaničnim podacima.

Odluka je u skladu sa politikom predesdnika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, koji tvrdi, suprotno tradicionalnoj ekonomskoj teoriji, da visoke kamatne stope izazivaju inflaciju proglasivúi sebe „neprijateljem“ visokih troškova zaduživanja.

On insistira na niskim troškovima zaduživanja kako bi podstakao ekonomski rast, izvoz i investicije, uoči izbora za godinu i po dana.

Erdogana ne brine kolaps turske valute
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:10:36 0:00

Centralna banka je od septembra smanjila referentnu kamatnu stopu pet odsto, što je suprotno konvencionalnoj ekonomskoj politici podizanja kamatnih stopa radi smanjivanja visoke inflacije.

Turska lira je izgubila oko 50 odsto vrednosti od početka godine.

Slabljenje lire i rast inflacije u Turskoj ozbiljno su narušili kupovnu moć građana, od kojih mnogi jedva sastavljaju kraj s krajem.

Dugi redovi se stvaraju ispred opštinskih kioska koji prodaju hleb po sniženim cenama, prenosi AP.

Centralna banka je intervenisala četiri puta poslednjih nedelja rasprodajom strane valute u pokušaju da podrži liru, ali nije uspela da zaustavi njenu depresijaciju.

U pokušaju da ublaži tegobe građana, Erdoan je u četvrtak objavio da vlada povećava mesečnu minimalnu platu za 50 odsto, sa 2.825 lira (182 dolara) na 4.250 lira (274 dolara), i da više neće oporezovati zaradu.

„Ovim povećanjem verujem da smo pokazali odlučnost da ne dozvolimo da naši zaposleni budu uzdrmani povećanjem cena“, rekao je Erdoan.

„Odlučni smo da stavimo tačku na neizvesnost koja je nastala usled nedavnih fluktuacija deviznog kursa i prekomernog povećanja cena“, dodao je on.

Lider glavne turske opozicione partije Kemal Kiličdaroglu rekao je da njegova stranka ne može da „omalovaži“ novu minimalnu platu, ali je izrazio zabrinutost da će inflacija uskoro poništiti povećanje.

„Ona (Vlada) može da kontroliše inflaciju i rast cena, barem će naša braća koja zarađuju minimalnu platu moći da dišu“, rekao je on.

Lideri opozicionih partija optužili su Erdoana za ozbiljne propuste u upravljanju ekonomijom i zatražili su raspisivanje vanrednih izbora. Erdoan insistira da će izbori biti održani 2023. kako je predviđeno.

XS
SM
MD
LG