Dostupni linkovi

Turska bombardovala položaje Islamske države i PKK


Novi vazdušni napadi turske vojske
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:14 0:00

Novi vazdušni napadi turske vojske, video/Reuters

Turski borbeni avioni ponovo su gađali kampove boraca Radničke partije Kurdistana (PKK) na sjeveru Iraka i uporišta militanata organizacije "Islamska država" u Siriji, saopšteno je u subotu iz kabineta turskog premijera.

"Napadi su izvršeni na ciljeve terorističke grupe Islamska država u Siriji i PKK", navodi se u objavljenom saopštenju iz turske vlade.

Dodaje se da su meta, između ostalog, bili hangari, i logistički centri sa municijom.

"Dijelovi sjeverne Sirije koji su očišćeni od 'Islamske države' biće proglašeni bezbjednim zonama", izjavio je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušolu (Mevlüt Çavuşoğlu), nakon što su turski avioni gađali pozicije džihadista.

Na konferenciji na medije Čavušolu je istakao da je Turska oduvijek branila bezbjedne zone i zone zabranjenog ljeta u Siriji.

"Raseljena lica će moći da se vrate u bezbjedne zone", naveo je turski ministar.

Istovremeno, Radnička partija Kurdistana ocijenila je u subotu da više ne postoje uslovi za prekid vatre sa Turskom, na snazi od 2013. godine, poslije vazdušnih napada na položaje Kurda koji su ocenjeni kao agresija.

"Uslovi za održavanje primirja nisu više ispunjeni zbog agresije (Turske). Imamo pravo da se branimo", saopštilo je vojno krilo PKK-a, Snaga za narodnu dobranu (HPG).

Privatna agencija Dogan javila je da su turski borbeni avioni gađali u petak uveče kampove za obuku Kurda, protivavionske baterije, magacine i logističke lokacije, kao i stambene jedinice.

Osim vazdušnih napada koji si izvršeni avionima F16, Turska je otvorila i artiljerijsku vatru na uporišta Islamske države i Radničke partije Kurdistana.

Militanti Islamske države
Militanti Islamske države

Pošto su joj upućene kritike da je nedovoljno aktivna u borbi protiv radikalnih grupa, Turska je u petak u zoru izvela prvi vazdušni napad protiv militantnih grupa na sirijskoj teritoriji.

Turska je to učinila, pošto je u gradu turskom gradu Suruč, u blizini granice sa Sirijom, u ponedjeljak izvršen samoubilački napad u kojem su stradale 32 osobe.

Radnička partija Kurdistana je poslije toga izvršila nekoliko napada na turske snage.

Vazdušni napadi turske vojske u petak uveče mogli bi da ugroze mirovni proces između Turske i kurdskih pobunjenika, koji je postignut 2012. godine. Od tada su se obje strane uglavnom držale dogovora o prekidu vatre.

Masovna hapšenja

Turska policija privela je gotovo 600 osumnjičenih za učešće u terorističkim aktivnostima, izjavio je u subotu turski premijer Ahmet Davutolu (Ahmet Davutoğlu).

"U operacijama u 22 provincije privedeno je 590 ljudi, koji su osumnjičeni da su članovi tri terorističke organizacije i koji predstavljaju opasnost za nacionalnu bezbjednost", rekao je Davutolu na konferenciji za novinare u Ankari.

Turska policija u subotu je upotrebila vodeni top i suzavac kako bi rastjerala oko 1.000 demonstranata koji su se okupili u prijestolnici Ankari kako bi protestovali zbog vojnih udara Turske u Siriji i na sjeveru Iraka, javila je agencija Reuters.

Turske vlasti su ranije saopštile da neće dozvoliti da planirani marš mira bude održan u Istanbulu u nedjelju, navodeći kao razlog zabrinutost za sigurnost i remećenje saobraćaja.

XS
SM
MD
LG