Dostupni linkovi

Turski ministar izrazio zabrinutost zbog tretmana Ujgura u Kini


Ujguri ispred džamije u gradu Urumći u Sinđijangu, Kina
Ujguri ispred džamije u gradu Urumći u Sinđijangu, Kina

Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu rekao je da je tokom razgovora sa kineskim kolegom Vang Jiem u Pekingu preneo zabrinutost Turske u vezi sa tretmanom Ujgura u Kini.

"Preneli smo naše stavove, očekivanja, posebno turskih Ujgura", rekao je Čavušoglu posle razgovora u Pekingu 12. januara.

Kina je pod rastućom međunarodnom kritikom zbog represivne politike u regionu Sinđijang, koju je američka administracija proglasila genocidnom.

Prema Stejt departmentu, pripadnici Ujgura i drugih manjinskih zajednica izloženi su zatvaranju, mučenju i prinudnoj sterilizaciji.

Kina odbacuje optužbe, insistirajući da su logori u kojima su zatočeni Ujguri i pripadnici drugih etničkih grupa "centri za stručno obrazovanje" koji imaju za cilj da pomognu ljudima da se klone terorizma.

Ovo pitanje je osetljivo za Tursku jer Ujguri koji žive u toj zemlji dele etničke, verske i jezičke veze, koje su unutrašnje političko pitanje među turskim nacionalistima i konzervativcima.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan optužen je da je uglavnom ćutao o položaju Ujgura zbog ekonomskih veza i drugih interesa sa Kinom.

U julu je Erdogan imao telefonski razgovor sa kineskim predsednikom Si Đinpingom u kojem je rekao da je važno da Ujguri žive u miru kao "ravnopravni građani Kine", ali da Turska poštuje nacionalni suverenitet Kine.

Procenjuje se da oko 50.000 Ujgura živi u Turskoj, najvećoj dijaspori van centralne Azije.

XS
SM
MD
LG