Dostupni linkovi

Čavušoglu: Turska u pregovorima sa Katarom i SAD oko aerodroma u Kabulu


Piloti avganistanke kompanije Ariana nakon što su sletili sa domaćeg leta u Kabul, 5. septembar 2021.
Piloti avganistanke kompanije Ariana nakon što su sletili sa domaćeg leta u Kabul, 5. septembar 2021.

Turska sarađuje sa Katarom i SAD oko funkcionisanja aerodroma u Kabulu i pregovara sa talibanima, rekao je šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu u utorak, 7. septembra, dodajući da je glavno pitanje bezbjednost na aerodromu.

On je dodao za mrežu NTV da je 19 turskih tehničara u Kabulu i da pregovaraju sa Katarom u vezi sa aerodromom, prenosi agencija Rojters.

Turska je poručila talibanima da neće učestvovati u misiji na aerodromu ako njene jedinice nisu uključene u poslove bezbjednosti. Čavušoglu je dodao da talibani mogu da osiguraju bezbjednost izvan aerodroma, ali da im treba pouzdaniji mehanizam unutar objekta.

"Privatna bezbjednosna kompanija mogla bi se iskoristiti za ovu misiju, ako talibani insistiraju da u Avganistanu nema stranih trupa", rekao je Čavušoglu.

Aerodrom Hamid Karzai bio je zatvoren od kada je 31. avgusta završena masovna evakuacija stanovništva predvođena Sjedinjenim Državama. Kraj evakuacije gotovo 123.000 stranih državljana, kao i Afganistanaca koji su im pomagali ili su bili u riziku od života pod vladavinom talibana, označio je i povlačenje posljednjih američkih snaga iz Afganistana nakon 20 godina rata.

Uprkos ogromnoj evakuacijskoj operaciji, hiljade ljudi koji su željeli napustiti Afganistan nisu uspjeli da se ukrcaju na letove. Talibani su ranije obećali da će svima koji žele da odu dati siguran prolaz.

Aerodrom u Kabulu je ponovo otvoren 5. septembra za domaće letove i međunarodnu humanitarnu pomoć, zahvaljujući tehničkom timu iz Katara.

Ponovno otvaranje aerodroma bio je jedan od visokih prioriteta za talibane koji pokušavaju uspostaviti red nakon što su 15. avgusta zauzeli Kabul.

XS
SM
MD
LG