Dostupni linkovi

Aerodrom u Kabulu ponovo otvoren za domaće letove i humanitarnu pomoć


Ulaz na Međunarodni aerodrom Hamid Karzai, 4. septembar 2021.

Afganistanski avio prevoznik Ariana vratio je neke letove između Kabula i tri velika grada u ostalim provincijama Afganistana, nakon što je tehnički tim iz Katara otvorio avion za humanitarnu pomoć i domaće letove.

Letovi između Kabula i Herata na zapadu, Mazar-i-Sharifa na sjeveri i Kandahara na jugu zemlje ponovo su počeli da rade, saopštili su iz Ariana Airlinesa, prenosi Reuters.

“Ariana Afgan Airlines sa ponosom nastavlja svoje domaće letove”, naveli su.

Ranije je katarski ambasador u Afganistanu rekao da je tehnički tim uspio da ponovo otvori kabulski aerodrom Hamid Karzai kako bi primili pomoć, prenijeli su na Al Jazeeri. Pista aerodroma je popravljena u saradnji sa vlastima Afganistana rekao je ambasador.

Ponovno otvaranje aerodroma bio je jedan od visokih prioriteta za talibane koji pokušavaju uspostaviti red nakon što su 15. avgusta zauzeli Kabul.

Katar je također 5. septembra dovezao humanitarnu pomoć u Kabul, te su rekli da će narednih nekoliko dana obavljati svakodnevne humanitarne letove za Afganistan.

Aerodrom Hamid Karzai bio je zatvoren od kada je 31. avgusta završena masovna evakuacija stanovništva predvođena Sjedinjenim Državama. Kraj evakuacije gotovo 123.000 stranih državljana, kao i Afganistanaca koji su im pomagali ili su bili u riziku od života pod vladavinom talibana, označio je i povlačenje posljednjih američkih snaga iz Afganistana nakon 20 godina rata.

Uprkos ogromnoj evakuacijskoj operaciji, hiljade ljudi koji su željeli napustiti Afganistan nisu uspjeli da se ukrcaju na letove. Talibani su ranije obećali da će svima koji žele da odu dati siguran prolaz.

Polovini od 40 miliona stanovnika Afganistana, uključujući 10 miliona djece, bila je potrebna humanitarna pomoć početkom ove godine saopćila je krajem prošlog mjeseca Međunarodna organizacija za migracije, dodajući da se očekuje povećanje potreba.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG