Dostupni linkovi

Turska optužuje Grčku za narušavanje vazdušnog prostora


Grčki vojni avion tokom vojne vežbe (ilustrativna fotografija)

Turska je u petak optužila grčke ratne avione da su narušili njen vazdušni prostor iznad Egejskog mora, što se, prema turskim bezbednosnim izvorima, dogodilo 30 puta u 72 sata.

Grčka i Turska, saveznici u NATO, ali regionalni rivali u istočnom Mediteranu, često ulaze u konflikt oko kršenja vazdušnog prostora u Egejskom moru.

Grčki borbeni avioni redovno pokušavaju da presretnu turske avione koji ulaze u ono što Atina smatra svojim vazdušnim prostorom, povremeno se upuštajući u lažne okršaje u vazduhu.

Portparol turskog ministarstva spoljnih poslova Tandžu Bilgič optužio je grčko vazduhoplovstvo da sprovodi "letove s namerom da izazovu provokacije u neposrednoj blizini turske obale" i da je "više puta" kršila turski vazdušni prostor u periodu od utorka do četvrtka.

Ankara je uzvratila "u skladu sa svojim pravilima angažovanja", dodao je on.

Turski bezbednosni izvori rekli su da su u sredu zabeležena 22 kršenja vazdušnog prostora i da su turske vazdušne snage svaki put uzvratile. Ti izvori su kritikovali grčke "nezakonite, provocirajuće i agresivne akcije u Egejskom moru".

Grčki premijer Kirijakos Micotakis rekao je u četvrtak da je obavestio generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga o "najnovijem proovokativnom ponašanju turskih oružanih snaga" koje narušava vazdušni prostor Grčke i "opasno nadleće" grčka ostrva.

Turska je odbacila kritike kao "neosnovane" i "nespojive sa nedavnom pozitivnom agendom i dobrosusedskim odnosima".

Micotakis se u martu sastao sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom u Istanbulu, što je bio značajan susret u cilju približavanja u kontekstu rata u Ukrajini.

"Očekujemo da grčka strana stavi tačku na svoju provokativnu retoriku i postupke i da iskreno podrži proces izgradnje poverenja koji je pokrenut kako bilateralno tako i unutar NATO, kako se ovakvi incidenti ne bi ponovili“, rekao je Bilgič.

Izvor: AFP
XS
SM
MD
LG