Dostupni linkovi

Turska i Grčka nastavljaju pregovore oko spora u Sredozemlju 25. januara


Turski šef diplomatije Mevlut Čavušoglu
Turski šef diplomatije Mevlut Čavušoglu

Turska i Grčka nastavit će razgovore usmjerene na smanjenje napetosti 25. januara, najavili su u ponedjeljak turski i grčki zvaničnici, a u vezi sa istraživanjem nalazišta gasa u Sredozemnom moru, kao i o drugim pitanjima, prenosi AP.

Ankara i Atina su u sporu oko prava na traganje za naftom i gasom u Sredozemnom moru, kao i oko vazdušnog prostora i statusa nekih ostrva.

Grčka je odbila razgovore planirane za prošlu godinu nakon što je Turska poslala istraživački brod u sporne vode, ali se taj brod od tada premestio na tursku obalu.

Današnje saopštenje o nastavku razgovora je uslijedilo nekoliko sati nakon što je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu pozvao Grčku da ponovo započne razgovore s ciljem rješavanja nesuglasica, a također je zatražio sastanak sa svojim grčkim kolegom Nikosom Dendiasom.

Cavusogluov poziv uslijedio je nakon odluke Ankare, koja se suočava sa sankcijama Evropske unije, da okrene novu stranicu u svojim problematičnim odnosima s državama EU.

"Danas ... želimo uputiti otvoreni poziv Grčkoj", rekao je Cavusoglu.

"Pozivamo Grčku da započne razgovore i da prvi sastanak bude održan u januaru."

Ministarstva vanjskih poslova Turske i Grčke kasnije su izdala odvojene izjave rekavši da će se razgovori održati u Istanbulu 25. januara.

Predstavnici Turske i Grčke, zemalja članica NATO-a, održali su 60 rundi razgovora u periodu između 2002. i 2016. kada su razgovori prekinuti.





XS
SM
MD
LG