Dostupni linkovi

Otvoren Generalni konzulat Turske u Novom Pazaru


Ministri spoljnih poslova Srbije i Turske svečano su, presecanjem vrpce, zvanično otvorili Generalni konzulat Turske u Novom Pazaru
Ministri spoljnih poslova Srbije i Turske svečano su, presecanjem vrpce, zvanično otvorili Generalni konzulat Turske u Novom Pazaru

Ministri spoljnih poslova Srbije i Turske, Nikola Selaković i Mevlut Čavušoglu, svečano su, presecanjem vrpce, zvanično otvorili Generalni konzulat Turske u Novom Pazaru, gradu na jugozapadu Srbije.

Čavušoglu je rekao da je ponosan i srećan što je njegova zemlja prva otvorila generalni konzulat u tom gradu koji, kako je istakao, ima posebno mesto u njihovim srcima.

On je naveo da su bilateralni odnosi Srbije i Turske dostigli najviši nivo u savremenoj istoriji, a da je početak rada konzulata jedan od rezultata.

“Naša braća u Sandžaku i građani Turske poreklom iz Sandžaka su čvrsta veza između naših zemalja", poručio je Čavušoglu.

On je naveo da konzulat pokriva široko područje, od Pirota do Užica.

"Nadam da će nakon njegovog otvaranja biti povećano ulaganje naših kompanija u ovaj kraj, što mi podstičemo, kao i da će unaprediti naše veze i saradnju”, dodao je.

Šef diplomatije Turske rekao je da je regija Sandžak poznata po kvalitetnim ljudima, sportistima poput Mirsada Turkdžana (Jahovića) u čijoj kući se konzulat i nalazi.

Ministar Selaković je izjavio da su za politiku koju vodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić odnosi sa Turskom veom važni, kao i odnosi sa Bošnjacima.

“Želja nam je da u ekonomskim uspesima i napretku Srbije uživaju i naši građani bošnjačke nacionalnosti", poručio je Selaković.

On je naveo da će Srbija uložiti 28 miliona evra u rekonstrukciju Opšte bolnice i da je uloženo pet miliona u rekonstrukciju Osnovne škole “Bratstvo”.

"Dovodi se gasovod, a iz meseca u mesec je autoput sve bliži Dugoj Poljani. Sa našim prijateljima iz Turske radimo i rekonstrukciju puta Novi Pazar – Tutin, a Novi Pazar će biti među prvim gradovima koji će rešiti problem otpadnih voda”, kazao je Selaković.

On je istakao da je trgovinska razmena Srbije i Turske u poslednjih 10 godina uvećana 5,4 puta i da je prošle godine iznosila milijardu i 320 miliona dinara.

Selaković veruje da će budući rad konzulata dati doprinos ekonomskoj razvoju svih opština ovog kraja.

Dvojica diplomata su tokom posete Novom Pazaru razgovarali i sa predstavnicima lokalne samouprave, a predviđen je obilazak radova na rekonstrukciji puta Novi Pazar – Tutin koji izvodi turska firma “Tašjapi”.

Osim toga, Čavušoglu će u Novom Pazaru svečano otvoriti i Sportsku halu čije je renoviranje finansirala kompanija “Doguš”, a sastaće se i sa predstavnicima Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV).

Turski šef diplomatije je u u utorak 31. avgusta boravio u Beogradu gde se, osim sa svojim kolegom Selakovićem, sreo i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić.

Ministar Čavušolu je preneo Vučiću pozdrave i poziv turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan) da poseti Tursku, kako bi bila održana nova sednica Visokog saveta za saradnju.

Treća sednica ovog Saveta trebalo bi da se održi u Turskoj. Srbija i Turska potpisale su političku Deklaraciju za uspostavljanje Visokog saveta za saradnju iz 2017. godine.

XS
SM
MD
LG