Dostupni linkovi

Putin: Turska će požaliti zbog obaranja aviona


Vladimir Putin za govornicom u Kremlju, 3. prosinac, 2015.
Vladimir Putin za govornicom u Kremlju, 3. prosinac, 2015.

"Turska će požaliti što je oborila ruski vojni avion", kazao je Vladimir Putin, predsjednik Ruske Federacije obraćajući se naciji iz Kremlja.

Njegov govor izravno su prenosili državni radio i televizija, a uz predstavnike parlamenta i vlade bile su prisutne istaknute javne ličnosti.

Rusko-turski odnosi bili su u fokusu Putinovog govora naciji. Bez imalo diplomatskog suzdržavanja službenoj Ankari je, uz bučno odobravanje prisutnih, poručio:

"Ako netko misli da će zbog ratnog zločina, ubojstva naših ljudi, proći tek s nekoliko mjera koje se tiču paradajza, ograničavanja izgradnje ili drugih sektora, grdno se vara."

Redžep Tajip Erdogan
Redžep Tajip Erdogan

Obaranje ruskog aviona 24. novembra pogoršalo je odnose dviju zemalja. Rusija je u okviru ekonomskih sankcija zabranila uvoz turskih proizvoda, i optužila turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana i njegovu obitelj da ima koristi od krijumčarenja nafte od militantne "Islamske države" iz Siriji I Iraka. Turska je ove tvrdnje odbacila kao neistinite.

Putin je, također, pozvao na jedinstvenu antiterorističku frontu, zasnovanu na međunarodnom pravu i pod okriljem Ujedinjenih naroda, dodajući da "ne bi trebalo primjenjivati dvostruke standarde protiv terora" ili koristiti terorističke grupe za vlastite potrebe, očito misleći na Zapad.

Istaknuo je da se ruska vojska bori u Siriji, zbog obrane same Rusije i ruskog naroda od terorista.

"Ruska vojska i mornarica pokazali su svoju borbenu spremnost, svoje kapacitete. Suvremeno rusko naoružanje je djelotvorno. Stekli smo neprocjenjivo iskustvo u borbama što ćemo koristiti u daljoj modernizaciji naše borbene opreme i naoružanja", riječi su ruskog predsjednika.

Ruski šef države govorio je i o ekonomskoj situaciji u zemlji koja pogađa mnoge obične Ruse, opravdavajući usporeni rast padom cijena energenata na svjetskom tržištu i sankcijama koje je međunarodna zajednica uvela Rusiji zbog Ukrajine.

Istaknuo je da zemlja treba proizvoditi dobru robu za domaće i svjetsko tržište. Najavio je da bi Rusija mogla proizvoditi hranu za svoje potreba do 2020. godine.

XS
SM
MD
LG