Dostupni linkovi

Turska zadržala ruski brod za koji se veruje da prevozi ukrajinsko žito, tvrdi Kijev


Veruje se da teretni brod Žibek Žoli, koji je 3. jula viđen uz obalu crnomorske luke Karasu, pod ruskom zastavom prevozi 7.000 tona ukrajinskog žita.
Veruje se da teretni brod Žibek Žoli, koji je 3. jula viđen uz obalu crnomorske luke Karasu, pod ruskom zastavom prevozi 7.000 tona ukrajinskog žita.

Ambasador Ukrajine u Ankari izjavio je da su turske vlasti zadržale ruski teretni brod za koji se veruje da je prevozio ukradeno ukrajinsko žito. Kijev tvrdi da je krenuo iz Berdjanska, ukrajinske luke koju su okupirale ruske snage.

"Imamo punu saradnju", kazao je ambasador Vasil Bodnar na ukrajinskoj televiziji 3. jula. "Brod trenutno stoji na ulazu u luku. Zadržali su ga carinski organi Turske", dodao je.

Turski zvaničnici nisu odmah komentarisali slučaj. Kijev je 1. jula saopštio da je zatražio od Ankare da zadrži teretni brod Žibek Žoli pod ruskom zastavom, jer je prevozio žito ukradeno iz Ukrajine. "Na osnovu uputstva ukrajinskog glavnog tužioca, zatražili smo od turske strane da preduzme odgovarajuće mere", naveo je Bodnar na Tviteru.

"Uveren sam da će odluke koje treba da donese (Turska) sprečiti pokušaje narušavanja suvereniteta Ukrajine", rekao je Bodnar.

Marinetraffic.com je saopštio da je 140-metarski teretni brod Žibek Žoli plovio pod ruskom zastavom. Na njemu je prikazano da je brod kasno 1. jula usidren oko kilometar od turske crnomorske luke Karasu.

Evgenij Balicki, šef administracije koju je imenovala Moskva u ukrajinskom regionu Zaporožja, naveo je 30. juna na Telegramu da je brod napustio luku Berdjansk i da je krenuo ka "prijateljskim zemljama". On je rekao da je brod bio natovaren sa 7.000 tona žitarica, ali nije precizirao koje zemlje se smatraju prijateljskim niti je izneo bilo kakve detalje o poreklu žitarica.

Bodnar je rekao da će se istražitelji sastati 4. jula kako bi utvrdili sudbinu broda i da Ukrajina traži povratak žita.

Ukrajina je optužila Rusiju da je ukrala njeno žito tokom invazije i blokirala svoje luke kako bi sprečila da žito napusti zemlju, što je doprinelo globalnoj nestašici hrane.

Moskva je negirala da je uzimala ukrajinsko žito, ali su satelitski snimci i GPS podaci korišćeni da potkrepe navode da je Rusija transportovala žito iz Ukrajine preko krimske luke Sevastopolj.

Rusija je nezakonito anektirala Krim 2014. godine. Žitna industrija je jedna od glavnih u Ukrajini. Izvoz je prošle godine iznosio 12,2 milijarde dolara i činio je skoro jednu petinu izvoza zemlje. Ukrajinske crnomorske luke, uključujući Berdjansk, su pre rata pretovarile oko šest miliona tona žitarica i drugih useva svakog meseca.

XS
SM
MD
LG