Dostupni linkovi

Predsjedništvo BiH iz Istanbula: BiH otvorena za turske investicije


Članovi Predsjedništva BiH tokom sastanka sa delegacijom Odbora za ekonomske odnose sa inostranstvom Republike Turske (DEIK).

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BIH) Željko Komšić i Šefik Džaferović sastali su se 17.marta u Istanbulu sa delegacijom Odbora za ekonomske odnose sa inostranstvom Republike Turske (DEIK), navodi se u saopštenju Predsjedništva BiH.

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović rekli su kako je BiH zainteresovana za unapređenje odnosa u oblasti ekonomske saradnje.

„Saradnju u oblasti ekonomije treba dalje razvijati poboljšanjem poslovnog ambijenta za investicije, povećanjem trgovinske razmjene i rastom obima turskih investicija u Bosni i Hercegovini“, navodi se u saopštenju.

Članovi Predsjedništva BiH su ukazali na pogodnosti investiranja u pojedine sektore poput infrastrukture, energetike, drvne industrije, turizma, obrazovanja, poljoprivrede, te su izrazili spremnost da pruže podršku projektima za koje turski investitori pokažu interes.

Naglašeno je da je neophodno raditi na promovisanju i povezivanju preduzeća dvije zemlje, sa posebnim fokusom na sektorskoj saradnji.

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine- Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan su u Ankari, 16. marta, potpisali Sporazum o izgradnji autoputa Sarajevo - Beograd.

Planom za izgradnju autoputa Beograd-Sarajevo predviđena je izgradnja trase brze autoceste od Sarajeva preko Pala i Višegrada do granice sa Srbijom, te izgradnje autoputa od Sarajeva preko Zenice, Tuzle, Brčkog i Bijeljine do granice BiH sa Srbijom na Rači, gdje je predviđena izgradnja novog mosta i pripadajućeg graničnog prelaza.

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović zahvalili su se Republici Turskoj za projekte koji se realizuju u Bosni i Hercegovini.

Sastanku su prisustvovali i ministar komunikacija i prometa BiH Vojin Mitrović, te u ime predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, šef Kabineta Danijel Dragičević.

XS
SM
MD
LG