Dostupni linkovi

Šefica diplomatije traži zabranu letenja ruskim aviovnima u zračnom prostoru BiH


Bisera Turković
Bisera Turković

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (BiH) uputila je zahtjev Direkciji za civilno vazduhoplovstvo BiH (BHDCA) da zabrani avionima iz Rusije letenje u zračnom prostoru BiH, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz kabineta ministrice Turković.

Zbog agresije Rusije na Ukrajinu prekinut je vazdušni saobraćaj većine evropskih zemalja sa Rusijom.

Evropska unija je 27. februara zatvorila svoj vazdušni prostor za sve ruske avione, zatim privatne avione koji su u vlasništvu državljana Rusije, te avione koji su registrovani u toj zemlji.

Potvrdila je to na konferenciji za novinare predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, pooštravajući tako sankcije Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu.

Svi avioni, uključujući privatne avione oligarha, sada neće moći sletjeti, poletjeti ili preletjeti bilo koju državu EU.

Ruskim avionima takođe je zabranjen ulazak u vazdušni prostor Velike Britanije.

I Albanija je donijela odluku da zatvori svoj vazdušni prostor za ruske avio kompanije, saopštila je ministrica za strana i evropska pitanja Albanije Olta Xhacka (Djjaccka).

Vlada Sjeverne Makedonije također je donijela odluku da se pridruži preporukama EU i država članica.

U EU je potvrđeno da se od svih trećih zemalja traži da se usklade sa mjerama EU koje se odnose na zatvaranja važdušnog prostora za Rusiju, te da su skoro sve zemlje to učinile, osim Srbije, čije avio kompanije i dalje saobraćaju ka i iz Rusije.

XS
SM
MD
LG