Dostupni linkovi

Hrvatska obala u narandžastoj korona zoni


Za sada nema najava da će pojedine države Europske unije mijenjati savjete svojim državljanima oko ljetovanja u Hrvatskoj, kao što je to bilo nakon sredine kolovoza prošle godine (Split, avgust 2020.)
Za sada nema najava da će pojedine države Europske unije mijenjati savjete svojim državljanima oko ljetovanja u Hrvatskoj, kao što je to bilo nakon sredine kolovoza prošle godine (Split, avgust 2020.)

Nakon što je hrvatska obala Jadrana na europskoj epidemiološkoj mapi iz zelenog prebačena u narandžasto, Nacionalni stožer Civilne zaštite najavljuje jače kontrole provođenja i pridržavanja epidemioloških mjera.

Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) 15. srpnja popodne zbog povećanja broja novozaraženih hrvatsku obalu Jadrana iz sigurne zelene zone prebacio u manje sigurnu narandžastu.

„Ključ ove priče u našim je rukama“, izjavio je tim povodom ministra zdravstva Vili Beroš.

„Imamo jasne epidemiološke mjere i trebamo ih se pridržavati. Vlada Republike Hrvatske nabavila je dovoljne količine besplatnog cjepiva, postoji rasprostranjena i snažna mreža cjepitelja diljem Hrvatske. Sve su to elementi koje moramo iskoristiti da obuzdamo širenje virusa“, poručio je ministar zdravstva sa konferencije za novinare Nacionalnog stožera Civilne zaštite.

„Meni je izuzetno žao što se ovo sada događa i da smo narandžasti“, izjavila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

„Ovo možemo shvatiti kao jednu dobru opomenu, jer brojke ne lažu, ali i kao priliku da preokrenemo trend i opet budemo zeleni. Uz pridržavanje svih epidemioloških mjera i – naravno – uz kontrole mi možemo vratiti ponovo da budemo zeleni“, poručila je Brnjac.

Ponavlja li se 2020.?

Za sada nema najava da će pojedine države Europske unije mijenjati savjete svojim državljanima oko ljetovanja u Hrvatskoj, kao što je to bilo nakon sredine kolovoza prošle godine.

Tada je, upravo zbog nepridržavanja mjera na Jadranu, u Hrvatskoj krenuo intenzivan rast broja novozaraženih.

Međutim, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović podsjetio je da je od 25. lipnja Zadarska županija na listi rizičnih područja koju za Njemačku radi berlinski Robert Koch Institut, i da je za sve koji se iz te županije vraćaju u Njemačku potreban negativni rezultat testa, a do tada moraju biti u karanteni.

„Teško je za očekivati da će neki njemački turist provesti deset dana u nekoj našoj županiji koja je crvena, i onda na to ukalkulirati još dodatnih deset ili četrnaest dana u kojima se neće moći vratiti na posao i eventualno izgubiti posao. I onda će njemački turist, da bi izbjegao takav scenario, donijeti odluku da u takvu županiju ne ide“, kaže Božinović.

Oštrije mjere?

Glavni epidemiolog Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Bernard Kaić je 15. srpnja na vijest o prebacivanju hrvatske obale Jadrana „u narandžasto“ sugerirao oštrije mjere.

„Jedino rješenje je smjesta prekinuti sve partije, noćne klubove i ostala događanja na obali za koje, to dobro znamo još od prošlog ljeta, se vidjelo da su superširiteljski događaji i da su ubrzali kraj turističke sezone. Jer na takvim mjestima ne postoje nikakve epidemiološke mjere i tu ne pomažu negativni brisevi”, kazao je Kaić za portal index.hr.

Međutim, njegov šef, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak, kaže kako se mora nastaviti sa ekonomskim i društvenim životom.

“Mislimo da je bolje da u ovom trenutku pojačamo kontrolu i nadzor nad testiranjem na ulazu u te objekte, nego da se te objekte zatvori i da se nakon toga mladi okupljaju na drugim mjestima na kojima neće biti kontrolirani”, poručio je Capak.

Za razliku od njega, prvi čovjek krovne Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić u izjavi za Radio Slobodna Europa (RSE) jasan je kako bez oštrijih mjera ne očekuje uspjeh:

“Mislim da smo preblagi u kontroli i sankcioniranju, i da treba, nakon ovoga što smo došli u narandžasto i idemo prema crvenom, malo jače revidirati postojeće odluke do razine potpunog sankcioniranja mjesta koja jesu ili imaju potencijal postati žarišta. Jučer je Kaić rekao sve što treba napraviti”, naglasio je Ostojić.

Koliko se mjere poštivaju?

On se složio da je glavni problem u kontroli provođenja epidemioloških mjera.

“Svi znamo što se događa, da se te mjere više ne poštuju nego poštuju! Meni je gotovo nevjerojatan podatak što ga je iznio ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut, da je napravljeno 14.700 kontrola i da je izrečeno 25 kazni. Pa da je to tako, ne bismo imali nijednog zaraženog”, kaže Ostojić.

Potpisi na apel radnika turističkog sektora

On je i jedan od trinest potpisnika apela turističkog sektora svima o kojima ovisi ovogodišnja turistička sezona u Hrvatskoj, a među potpisnicima su čelnih ljudi svih sektora koji su uključeni u turizam – od hotelijera i agencija do marina.

“Zabluda koja se često provlači je da turisti i u doba pandemije očekuju obilje manifestacija te da one obogaćuju turističku ponudu. Upravo suprotno, svi naši gosti po dolasku u zemlju poručuju nam da se očekuje mir u destinaciji i poštovanje mjera”, stoji u apelu, te podvlači da su trenutni mjere vrlo dobre, ali da su provedba i kontrola upitne.

“Prema našim spoznajama kontrola je nedovoljno efikasna”, nedvosmisleno se konstatuje.

“Ako želimo dugu sezonu moramo odmah i bez iznimke početi slušati struku i epidemiologe, hitno i odmah moramo postupiti odlučno jer se šanse za odlazak u crvenu zonu povećavaju iz dana u dan. Ulazak Hrvatske u crvenu zonu značio bi dramatičan kraj turističke sezone usred ljeta,” stoji u njihovom apelu.

Također, oni predlažu koje bi mjere trebalo hitno početi povoditi.

Koje mjere predlažu potpisnici apela?

To su odlučno provođenje svih propisanih epidemioloških mjera s pojačanim kontrolama i sankcijama za sve koji ih ne provide; posvećivanje posebne pozornosti provođenju epidemioloških mjera na granicama i na okupljanjima sukladno preporukama i traženju epidemiologa, poseban režim za goste iz trećih zemalja i ispravljanje ECDC karte koja ne radi razliku među primorskim županijama Hrvatske.

Također, oni su pozvali sve turističke radnike koji to do sada nisu učinili da se cijepe.

“Time čuvaju svoje zdravlje, zdravlje svojih najbližih, zdravlje gostiju i svoja radna mjesta”, zaključuju svoj apel čelnici 13 krovnih udruga hrvatskog turizma.

Delta soj ne plaši turiste iz Srbije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:08 0:00

Koliko je trenutno turista u Hrvatskoj?

U Hrvatskoj se prema službenim podacima sada nalazi 750.000 turista.

U Hrvatskoj je 16. srpnja zabilježeno 131 novozaraženih osoba od COVID-19, od toga više od pola u jadranskim županijama.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji 35, u Zadarskoj županiji 28, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji 27, i u Primorsko-goranskoj županiji 13.

U Istarskoj županiji svega je jedan novozaraženi, a u Ličko-senjskoj županiji koja dijelom pokriva i obalu i otoke već desetak dana nema nijednog novozaraženog.

XS
SM
MD
LG