Dostupni linkovi

Turističke agencije u Srbiji strepe od kraha


Skijalište na Kopaoniku, decembar 2020.

Vakcine protiv korona virusa su ono čemu se nadaju u turističkim agencijama u Srbiji u pripremi za predstojeću sezonu.

„Ja se, kako napreduje vakcinacija, nadam da će se povećati broj putnika i da će se ljudi osloboditi straha od korona virusa“, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) Miloš Jovović, direktor turističke agencije Travelland iz Beograda.

Međutim, napominje da letovanje još nije u ponudi ove agencije.

„Pratimo i epidemiološku situaciju u drugim zemljama i ne želimo da izlažemo rizicima naše turiste, da nam se vraćaju oboleli sa nekih destinacija gde vakcinacija nije još nije ni počela“, dodaje on.

U Srbiji je do 15. februara vakcinisano 905.000 ljudi. To je izjavio direktor punkta za vakcinaciju na Beogradskom sajmu Zoran Bekić za televiziju Pink.

Protokoli o putovanjima

Zemlja najvećeg interesovanja, Grčka, početkom prošlog leta je zatvorila svoje granice za građane Srbije, a ta mera je na snazi i danas.

Otuda je Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija, pokrenuo inicijativu da se sa zemljama koje su srpskim turistima interesantne, među kojima su Grčka, Crna Gora, Turska, Bugarska i Egipat, urade takozvani protokoli o putovanjima.

Ukoliko se to bude postiglo, unapred će znati pravila, kao što se sada zna da je za Tursku i Egipat obavezan PCR test, pojašnjava Senićić za RSE suštinu ideje protokola o putovanjima.

Navodi da se sa Grčkom o tome već ušlo u pregovore i da se nada da će do kraja februara ili početkom marta vlasti Srbije i Grčke usvojiti te protokole.

„Nešto slično tome već imamo sa Kiprom, da se u svakom momentu valorizuje situacija u našoj zemlji. Na osnovu toga znate šta treba da imate da biste ušli na teritoriju te zemlje. Takav model smo mi predložili da bude i za Grčku“, navodi Seničić.

Jelena Ćaldović, referent prodaje u turističkoj agenciji Sabra Travel, koja posluje u Beogradu i Novom Sadu, za RSE kaže da se nada da će posao, kako se ubrzava tempo vakcinacije u Srbiji, da se vrati na zelenu granu.

U poslednje vreme, dodaje ona, javlja im se dosta građana koji navode da su vakcinisani i da žele da putuju.

„Među kojima ima i starih putnika koji su imali tu nesreću da zbog pandemije nisu mogli da otputuju prošle godine, pa su dobili potvrde o zamenskim putovanjima koje bi želeli da realizuju ove godine, ali javljaju se i novi potencijalni putnici“, kaže Ćaldović.

Predstoji tranziciona godina

Međutim, kako navodi Miloš Jovović iz Travellanda, s obzirom da pandemija korona virusa još uvek traje i da se situacija sa uslovima prelaska granica menja iz dana u dan, trenutno nije veliko interesovanje turista za letovanje u inostranstvu.

„Ja pretpostavljam da će ova godina biti tranziciona i da će za ulazak u sve zemlje biti neophodna ili vakcina ili PCR test. Smatram da se realno ništa neće znati do kraja marta, početka aprila, jer to zavisi od virusa, od tempa vakcinacije, i to ne samo u Srbiji“, kaže Jovović.

Jovović kaže da je njegova agencija Travelland u prethodnih godinu i po dana pretrpela ogromne štete zbog pandemije korona virusa.

„Milionska je šteta. Više od milion evra iznose samo rashodi. Šteta i dalje traje jer mi ne radimo, mi vegetiramo“, navodi Jovović. On dodaje da prošla godina ne bi smela da se ponovi jer bi to bio kolaps.

„Kao što su i putnici preživeli štetu, tako smo preživeli i mi, samo je naša šteta mnogo veća jer smo držali i radnike u radnom odnosu, i radili kampanje za nešto što se nije ostvarilo, a vi znate koliko košta reklama“, kaže Jovović.

I Jelena Ćaldović iz Sabra Travel-a kaže da je agencija pretrpela enormne gubitke zbog pandemije.

„Mi kao da nismo ni radili od marta prošle godine, kada je nastupila pandemija. Ono što smo odradili u toku sezone bukvalno nije bilo ni za preživljavanje. Jako sporadično smo radili, možda nešto malo u julu, avgustu i septembru“, navodi Ćaldović.

Države testiraju i ograničavaju broj turista da spasu letnju sezonu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:58 0:00

Da li je država dovoljno pomogla?

Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija kaže da su gubici u celoj grani turizma ogromni, s obzirom da su tu uključeni i hotelijeri, i vodiči i prevoznici i avioindustrija, i da se verovatno meri milijardama.

Kad je reč o gubicima turističkih agencija, on iznosi podatke na osnovu istraživanja koje su radili krajem prošle godine.

„Negde se kreće između 150 i 200 miliona evra u ovom trenutku. Tačan iznos nemamo, radili smo neki presek krajem prošle godine“, navodi Seničić.

On dodaje da se ove godine ponavlja situacija koja je maltene identična kao i prethodne godine – nema putovanja u inostranstvo, osim zemalja u okruženju i Srbije.

„I to u velikoj meri utiče da taj gubitak iz domena turističke privrede i turističkih agencija raste iz dana u dan, iz meseca u mesec“, kaže Seničić.

On ukazuje da ovaj problem nije dovoljno prepoznat od strane države.

U okviru Vladinog paketa pomoći privredi usvojenog krajem marta prošle godine, teškog pet milijardi evra, preduzećima su dodeljena tri minimalna lična dohotka, kako bi zadržala zaposlene.

„Pomoć koja je data u vidu minimalnih ličnih dohodaka se ne odnosi na opstanak firmi već isključivo na zadržavanje zaposlenih, a i tu imamo porazne rezultate s obzirom da je više od 60 odsto radnika već otpušteno“, kaže Seničić.

On upozorava da veliki deo turističkih agencija neće moći da opstane na tržištu ukoliko i ove godine ne bude turističke sezone.

Novi paket državne pomoći turizmu

U okviru novog državnog paketa podrške privredi koji stupa na snagu 1. marta, a koji je ministar finansija Siniša Mali predstavio 11. februara, svaki preduzetnik i radnik zaposlen u mikro, malim, srednjim i velikim preduzećima dobiće tri meseca po 50 odsto minimalne zarade, odnosno po 16.000 dinara (oko 140 evra) mesečno.

Pored 50 odsto minimalne zarade tokom tri meseca, još jedan ceo „minimalac“ od 32.000 dinara (oko 280 evra) po radniku dobiće ugostitelji, turističke agencije, licencirani turistički vodiči i pratioci, kao i hoteli, odmarališta i renta-kar agencije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG