Dostupni linkovi

Tunis: Završena 23-godišnja vladavina Ben Alija


Zine al-Abidine Ben Ali
Zine al-Abidine Ben Ali
Predsednik Tunisa Zine El Abidin Ben Ali sišao je s vlasti posle 23-godišnje autoritativne vladavine, pošto poslednjim ustupcima nije uspeo da smiri žestoke proteste zbog nezaposlenosti, skupoće i korupcije.

Bes zbog rasta cena hrane i korupcije izlio se na ulice sredinom decembra, prvo u unutrašnjosti zemlje da bi se zatim protesti proširili do tuniske prestonice gde su u petak hiljade demonstranata tražile ostavku Ben Alija.

Krajem dana u petak premijer Mohamed Ganuši je u obraćanju
Ovi događaji imaće odjeka u arapskom svetu i dati signal da masovnim nezadovoljstvom može da se sruši čak i čvrsto ustoličen i moćan vođa.
naciji rekao da privremeno preuzima dužnost šefa države.

Predsednik je u petak napustio zemlju, tokom noći je sa porodicom otišao u Saudijsku Arabiju i nalazi se u Džedi, saopšteno je iz kraljevske palate Saudijske Arabije.

Ovi događaji imaće odjeka u arapskom svetu i dati signal da masovnim javnim nezadovoljstvom može da se sruši čak i tako čvrsto ustoličen i moćan vođa kao što je Ben Ali, ocenjuje agencija AP.

Suočen s rastućim nemirima Ben Ali je uzalud pokušao da zadrži vlast. On je u petak proglasio vanredno stanje, raspustio vladu i obećao nove parlamentarne izbore za šest meseci.

Dan ranije je obećao da se neće kandidovati na predsedničkim izborima 2014. i smanjio cene ključnih namirnica kao što su šećer, hleb i mleko.

FOTOGALERIJA: Kraj vladavine Bin Alija

Uprkos tim obećanjima, u petak su u Tunisu organizovane najveće demonstracije u proteklih nekoliko decenija.

Policija se sukobila s demonstrantima, oblaci suzavca i crnog dima nadvili su se nad tuniskom prestonicom, dok su turističke agencije ubrzano počele da evakuišu hiljade turista.

Centar glavnog grada Tunis nakon toga, u subotu je potpuno pust zbog zavođenja vanrednog stanja i policijskog časa zbog nemira u proteklih nekoliko dana.

Helikopteri vojske, koja nadgleda sprovođenje vanrednog stanja u zemlji, nadlijetali su glavni grad u subotu, kako bi identifikovali pljačkaše prodavnica, prenose tamošnji mediji.

Vršilac dužnosti predsednika Mohamed Ganuši izjavio je tokom noći da je "apsolutni prioritet" uspostavljanje javnog reda i mira.

Posle reformi policijska država


Ben Ali (74) došao je na vlast 1987. godine. Vlast je preuzeo od Habiba Burgibe, koji je zvanično bio proglašen doživotnim predsednikom. Posle sticanja nezavisnosti od Francuske 1956. godine Burgiba je postavio ovu muslimansku zemlju na prozapadne temelje.

Ben Ali je Burgibu proglasio "nesposobnim" i rekao da je on postao suviše star, senilan i bolestan da vlada. Obećao je da će da će njegovim vođstvom biti "otvoren put ka istinski demokratskom i naprednom političkom životu".

Međutim, kako navodi agencija AP, posle kratkog perioda reformi na samom početku, politički napredak je zastao.
U američkoj diplomatskoj depeši objavljenoj na sajtu Vikiliks Tunis je nazvan "policijskom državom".


U američkoj diplomatskoj depeši objavljenoj na sajtu Vikiliks Tunis je nazvan "policijskom državom" uz ocenu da je Ben Ali izgubio kontakt sa svojim narodom.

Na svim izborima održanim od dolaska na vlast, Ben Ali je pobeđivao sa ogromnom prednošću. Na poslednjim predsedničkim izborima 25. oktobra 2009. peti petogodišni mandat je dobio s osvojenih 89 odsto glasova.

Za vreme njegove vladavine, većina opozicionih partija je bila nelegalana. Amnesti internešnel (Amnesty International) navodi da su se vlasti infiltrirale u organizacije za ljudska prava i kinjile oponente, dok su Reporteri bez granica opisali Bena Alija kao "medijskog predatora" koji je kontrolisao medije.

Neredi su u decembru počeli pošto je fakultetiski obrazovan ali nezaposlen 26-godišnjak izvršio samoubistvo nakon što je policija zaplenila voće i povrće koje je prodavao bez dozvole.

Taj očajnički čin je podstakao nerede, ali i još sličnih samoubistva, posle čega su se nasilne demonstracije raširile širom zemlje.
XS
SM
MD
LG