Dostupni linkovi

Tunel ujedinjenja i integracija


Premijer Kosova Hašim Tači i premijer Albanije Salji Beriša

Premijeri Albanije i Kosova Salji Beriša i Hašim Tači otvorili su tunel na Kalimašu, kod Kuksa na severu Albanije, ocenjujući da se njime spaja albanski narod i da služi svim narodima u regionu. Tunel je deo trase autoputa Drač-Kuks-Priština.

U Prištini se ocenjuje da će tunel olakšati prevoz ljudi, roba i usluga, te doprineti integraciji Albanaca.

Tunel razvoja i prosperiteta će koristiti svim narodima regiona a posebno doprineti integraciji Albanaca, ocenili su danas albanski i kosovski premijeri Salji Beriša i Hašim Tači na Kalimašu, kod Kuksa na severu Albanije.

Po otvaranju tunela, koji je deo trase autoputa Drač-Kuks-Priština, Beriša je kazao da tunel nije namenjen samo Albancima već svim narodima regiona.

Danas smo odlučili da nema ničeg što može fizički da podeli ovaj narod. Inaugurisali smo tunel ne samo za Albance već tunel koji spaja Albance sa drugim narodima regiona.
“Danas smo odlučili da nema ničeg što može fizički da podeli ovaj narod. Inaugurisali smo tunel ne samo za Albance već tunel koji spaja Albance sa drugim narodima regiona”,
rekao je Beriša.

Za kosovskog premijera Tačija, tunel je važna veza između Kosova i Albanije. On je naglasio da je pored nezavisnosti Kosova, ulaska Albanije u NATO, početak izgradnje auto-puta predstavlja najznačajniji događaj za Albance na početku 21. veka.

“Bili smo podeljeni vekovima ali nikada udaljeni i uvek smo radili da se približimo i žrtvovali se za to. Sada je došao taj trenutak. Tirana i Priština će zauvek biti povezane. Ovo je put evro-atlanstkih integracija, 21. veka, mira, slobode i razvoja regiona”,
rekao je Tači i dodao da sada Kosovo ima izlaz na more.
Tirana i Priština će zauvek biti povezane. Ovo je put evro-atlanstkih integracija, 21. veka, mira, slobode i razvoja regiona.

Ceremonija otvaranja dela auto-puta simbolično je označena susretom Beriše i Tačija na sredini tunela, čija je dužina 5,6 kilometara. Otvaranju tunela su prisustvovali brojni građani noseći albanske i kosovske zastave. Vlada Albanije je za radove na ovom delu auto-puta izdvojila više od milijardu evra.

Otvaranje tunela je glavna tema medija na Kosovu i u Albaniji uz ocenu da se radi o tunelu ujedinjenja Albanaca. Mediji u Albaniji ističu da se radi o ‘patriotskom putu’ Durs-Kuks-Morina ali i da je to deo obećanja Berišine vlade, uz naznaku da se ovo dešava uoči parlamentarnih izbora 28. juna.

Na Kosovu se naglašava da se tunelom put između Prištine i Tirane skraćuje na tri sata što će olakšati odlazak ka albanskom moru i ekonomsku razmenu Kosova i Albanije. “Auto-put je put integracije Albanaca. Put prosperiteta i rušenja zidova između Albanaca”, piše dnevnik Kosova Sot.

“Hvala Salji Beriša”, pise na naslovnoj strani list Ekspres. “Danas se ruše brda koja razdvajaju Kosovo i Albaniju. Tu gde se u tunelu sastaju Beriša i Tači to je mesto gde počinje nova istorija za Albance”, piše list.

Tunel je deo autoputa Drač-Kuks-Priština i očekuje se da radovi na kosovskoj strani počnu tokom ove godine.

Pogledajte komentare (16)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG