Dostupni linkovi

Tužilaštvo BiH se žali na prvostepenu presudu za zločin u Štrpcima


Željeznička stanica u mjestu Štrpci. S nje je februara 1993. odvedeno dvadeset civila. Mučeni su i ubijeni. Do danas su pronađeni ostaci tri žrtve. (Fotografija iz 2016. godine)
Željeznička stanica u mjestu Štrpci. S nje je februara 1993. odvedeno dvadeset civila. Mučeni su i ubijeni. Do danas su pronađeni ostaci tri žrtve. (Fotografija iz 2016. godine)

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BIH) uputio je Sudu BiH žalbu na prvostepenu presudu prema kojoj je Luki Dragičeviću izrečena oslobažajuća presuda za zločine u mjestu Štrpci, 1993. godine, saopšteno je 6. februara.

Luka Dragičević je bivši komandant Druge podrinjske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske.

Žalba je upućena i na visinu kazne od po 13 godina, koja je izrečena za ostalih sedam optuženih. Obrad i Novak Poluga, Radojica Ristić, Petko Inđić, Miodrag Mitašinović, Dragan Šeković i Oliver Krsmanović prvostepeno su u oktobru prošle godine osuđeni na po 13 godina zatvora zbog saučesništva u zločinu koji su počinili kao pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS).

Petko Inđić je bio komandant, a drugi osuđeni pripadnici Interventne čete ove brigade. Šekarić i Krsmanović su već ranije osuđeni za druge zločine i trenutno su na izdržavanju kazne.

Boban Inđić je bio komandir Interventne čete.

Osumnjičeni se terete za otmicu, pljačkanje, zlostavljanje i ubistvo 20 putnika iz voza na pruzi Beograd –Bar, u mjestu Štrpci, 27. februara 1993. godine.

Radi se, uglavnom, o žrtavama bošnjačke nacionalnosti sa područja Priboja, Prijepolja, Bijelog Polja, Podgorice i drugih mjesta, jedne osobe hrvatske nacionalnosti i jedne NN osobe arapskog porijekla.

Do danas su pronađeni posmrtni ostaci samo četiri žrtve.

Tužilaštvo BiH žalbom traži da se prvoooptuženi proglasi krivim i kazni po zakonu, kao i da se svi ostali kazne na strožije kazne zatvora, s obzirom na težinu počinjenog zločina.

“O ulaganju žalbe na prvostepenu presudu, Tužilaštvo BiH će informisati porodice oštećenih osoba koje se nalaze na području Srbije i Crne Gore”, navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

Sud Bosne i Hercegovine (BiH) je 19. januara u istom predmetu prvostepeno osudio Bobana Inđića na 15 godina zatvora za saučesništvo u otmici putnika iz voza u Štrpcima i njihovom ubistvu na području Višegrada 1993. godine.

Produžen mu je pritvor, a na prvostepenu presudu dozvoljena je žalba.

Inđiću se sudilo od 2015. godine zajedno s još osam osoba, ali je postupak protiv njega razdvojen, jer je u Srbiji bio osuđen za izazivanje saobraćajne nesreće. Nakon što je izdržao tu kaznu, nastavljeno mu je suđenje pred Sudom BiH.

Suđenje je trajalo više od sedam godina. Krivični zakon BiH propisuje maksimalnu kaznu zatvora u trajanju od 45 godina za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid.

Dan prije izricanja prvostepene presude, Obrad i Novak Poluga, Radojica Ristić i Petko Inđić su uhapšeni 20. oktobra u Višegradu zbog straha "od ometanja pravde", odnosno da ne bi pobjegli iz Bosne i Hercegovine.

Nakon izricanja prvostepene presude, osuđeni su poslani u pritvor.

Miodrag Mitrašinović je uoči izricanja presude bio u Univerzitetskoj bolnici u Foči, ali je po izricanju presude otkriveno da je “nedostupan vlastima BiH”, odnosno da je pobjegao iz zemlje.

XS
SM
MD
LG