Dostupni linkovi

Tužilaštvo BiH: 29 prijava za negiranje genocida, među njima i protiv Dodika


Ulaz u Tužilaštvo BiH u Sarajevu
Ulaz u Tužilaštvo BiH u Sarajevu

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) je do petka, 20. augusta primilo 29 prijava, među kojima su i one protiv člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika, a koje se odnose na negiranje genocida i ratnih zločina.

“Nakon odluke bivšeg visokog predstavnika u BiH, Nj.E. Valentina Inzka, o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine kojima se zabranjuje i zakonom kažnjava negiranje genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine do danas zaprimljeno 29 prijava, među kojima i prijave protiv Dodik Milorada”, saopšteno je iz Tužilaštva BiH uz napomenu da više informacija u ovom trenutku ne mogu dati.

Član Predsjedništva BiH i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Milorad Dodik je, tokom posjete Mostaru 19. augusta, potvrdio informaciju da ga je Tužilaštvo BiH pozvalo na saslušanje zbog negiranja genocida u Srebrenici.

“Mislim da sam čovjek protiv kojeg ima najviše krivičnih prijava. Svaki dan nešto stiže. Vidim da je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine danas pristiglo da me saslušaju o navodnom negiranju genocida", rekao je Dodik.

Iz Tužilaštva BiH je za Radio Slobodna Evropa (RSE) ranije potvrđeno da su od 28. jula, kada su na snagu stupile dopune Krivičnog zakona BiH kojim se zabranjuje negiranje genocida i drugih ratnih zločina, pa do 5. augusta formirana 22 predmeta po prijavama za ova krivična djela.

Bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini (BiH) Valentin Inzko, kojeg je 1. augusta na toj poziciji zamijenio Christian Schmidt, je 23. jula nametnuo dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Inače, Dodik, ali ni ostali političari iz Republike Srpske (RS) ne učestvuju u radu institucija BiH nakon što je Inzko izmjenama Krivičnog zakona BiH zabranio negiranje genocida i drugih ratnih zločina.

XS
SM
MD
LG