Dostupni linkovi

Previranja na tržištima posle navoda o napadu Izraela na Iran


Ekran s izveštajem o stanju na berzi u Tokiju, 6. jul 2016.
Ekran s izveštajem o stanju na berzi u Tokiju, 6. jul 2016.

Glavni indeks tokijske berze Nikei 224 pretrpeo je u petak najveći pad u više od tri godine, dok su investitori užurbano prelazili na sredstva koja se tradicionalno smatraju sigurnim, posle izveštaja da je Izrael izvršio udare na Iran.

Indeks Nikei 225 završio je trgovanje u petak s padom od 2,66 odsto. Taj nagli pad je usledio i posle pada tehnoloških akcija na berzama u SAD dan ranije.

S druge strane američke obveznice su naglo ojačale, kao i vrednost nafte, zlata, švajcarskog franka i japanskog jena.

Referentne 10-godišnji prinosi na američke obveznice pali su čak 15 baznih poena na 4,4960 odsto, pre nego što su se ustalili na 4,5653 odsto pošto je bilo malo naznaka značajne štete od navodnog izraelskog napada na Iran.

Prinosi na obveznice padaju kada njihove cene rastu. Obveznice američkog trezora se smatraju sigurne pošto investitori veruju da će vlada SAD ispuniti svoje obaveze.

I prinosi na desetogodišnje japanske državne obveznice pali su za 3,5 baznih poena u svom najvećem padu od februara.

Nafta, zlato i dolar su naglo porasli na drugim tržištima posle vesti o izraelskom napadu, pre nego što su dostigli maksimum.

Tržišta su u početku oštro reagovala na vesti, što je izazvalo masovnu prodaju rizičnih sredstava.

Posle prvih udarnih vesti na tržištima je došlo do smirivanja, posebno pošto su iranski zvaničnici rekli da zasad nije bilo raketnog napada.

Švajcarski franak, koji se tradicionalno smatra sigurnim utočištem za investitore, ostao je na rastu od 0,35 odsto u odnosu dolar, nakon što je ojačao jedan odsto.

S druge strane, australijski i novozelandski dolar, koji su osetljivi na rizik, pali su na najniži nivo u pet meseci.

Takođe odražavajući nervozu investitora, nestabilni bitkoin je oslabio više od pet odsto da bi nakratko skliznuo ispod nivoa od 60.000 dolara.

Izvori: AFP i Reuters

XS
SM
MD
LG