Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Svjetski mediji o Trumpovoj pobjedi: Savršeno nesavršen


Svjetski mediji analiziraju razloge ubjedljive pobjede republikanskog kandidata Donalda Trumpa protiv njegove demokratske rivalke Hillary Clinton:

  • Guardian: Jednostavna poruka i pogrešan kandidat

Britanski liberalni dnevnik smatra da ključ Trumpove pobjede leži u jednostavnosti njegove poruke, u momentu kada se mnogi Amerikanci suočavaju sa ekonoskim problemima i osjećaju se nesigurno u svijetu koji prolazi kroz velike promjene: “Trump je preslikao i prilagodio obećanje Ronalda Regana da će Ameriku ponovo učiniti velikom. U četiri riječi obuhvatio je i pesimizam i optimizam i nadu i strah.”

Jedan od uzroka poraza Clintonove, prema Guardianu, leži i u tome što da nije uspjela ubijediti Amerikance da, za razliku od njenog muža Billa 1992. godine i Baracka Obame 2008. i 2012., ima rješenje za ekonomske probleme kao i da je njena kritika slobodne trgovine, koju mnogi Amerikanci smatraju jednim od glavnih uzroke za ekonomsko slabljenje njihove države, zvučala neuvjerljivo i cinično.

Također, smatra londonski dnevnik, Clintonova, veteran establišmenta, nije bila najbolji izbor u momentu kada građani traže promjene.

  • Reuters: Savršeno nesavršen

Britanska novinska agencija u svojoj analizi kaže da je Trump pobijedio jer je našao savršenu kombinaciju svoje jednostavne i direktne ličnosti, društvenih medija te poruke protiv establišmenta.

”Mi nismo imali kampanju, već pokret,” citirao je Reuters Trumpa.

Skandal za skandalom, zbog toga, nisu uspjeli narušiti Trumpov ugled kod onih kojima se obraćao.

“On je bio nesavršeni kandidat sa savršenom porukom,” kazao je Ford O’Donnell, republikanski strateg koji je dugo uz Trumpa.

  • New York Times: Kjučni previd

Njujorški dnevnik smatra da su demokratski stratezi i mediji previdjeli jednu stvar koja je biračima bila ključna:

“Oni su smatrali da su stvari toliko loše da ih svo provjeravanje činjenica u vezi Donalda Trumpa, bezbrojni izvještaji o njegovim lažima -- kojih je izrekao više nego Clintonova -- i istraživanje njegovog privatnog biznisa i privatnih incidenata brinu manje nego svi navodni problemi na koje je Trump ukazivao i obećavao da će ih riješiti,” napisao je kolumnista njujorškog dnevnika Jim Rutenberg.

“Za njih, vlada ne funkcioniše, ekonomija ne funkcioniše, i, kako smo često čuli, mediji također ne funcionišu.”

XS
SM
MD
LG