Dostupni linkovi

Trump i Biden u posjeti ključnim državama dan pred izbore


Donald Trump i Joe Biden
Donald Trump i Joe Biden

Dan uoči američkih predsjedničkih izbora oba kandidata, predsjednik Donald Trump i bivši potpredsjednik Joe Biden nalaze se, sa svojim kampanjama, u ključnim saveznim državama u kojima nastoje prodobiti što veći broj glasača.

Trump je u posljednjim danima kampanje održao deset skupova u ključnim državama, a u ponedeljak će posjetiti još četiri, dok se Biden fokusira na Pensilvaniju i Ohio.

S obzirom na to da je do sada više od 90 miliona Amerikanaca već glasalo, dva predsjednička kandidata pokušavaju da animiraju neodlučne birače kako bi izašli na izbore 3. novembra.

Neizvjesno u ključnim državama

Izbori se održavaju u momentu kada se Sjedinjene Države, kao najpogođenija zemlja na svijetu, bore sa pandemijom COVID-19.

Ankete pokazuju da se, na nacionalnom nivou, Biden nalazi ispred Trumpa za barem osam posto, ali ima uže vodstvo u nekim od ključnim američkim saveznim državama, što Trumpu potencijalno stvara put da osvoji 270 glasova elektora koliko je potrebno za pobjedu na izborima.

Ukupno u izborima učestvuje 538 elektora, a svaka država dobije određen broj na osnovu broja stanovnika.

Bivši potpredsjednik učestvovao je u dva skupa u Pensilvaniji, državi u kojoj je Trump pobijedio 2016. godine, no trenutne ankete pokazuju da Biden i ovdje ima vodstvo.

On će zajedno sa njegovom kandidatkinjom za potpredsjednicu Kamalom Harris nastaviti sa posjetama Pensilvaniji i u ponedeljak, nakon čega će krenuti u Ohio, u kojem je Trump pobijedio na prošlim izborima.

Biden završava svoju predsjedničku kampanju ofanzivno, sa posjetama gotovo isključivo zemljama u kojima je Trump pobijedio 2016. godine, kritikujući aktuelnog predsjednika i njegov odgovor na pandemiju COVID-19.

Da li će izborna noć postati izborna nedelja ili mesec?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:01 0:00

Biden optužuje Trumpa da je odustao od borbe protiv korona virusa, od kojeg je umrlo više od 230.000 Amerikanaca.

Tokom njegovih posjeta u pet država u nedelju, Trump je obećao ekonomski preporod i skoru isporuku vakcina. Doktor Anthony Fauci, vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti, rekao je da će prve doze vakcine za Amerikance najvjerovatnije biti dostupne krajem decembra ili početkom januara.

Tokom svojih skupova u nedelju, američki predsjednik je rekao da bi bila "užasna stvar" ako bi se brojanje glasova razvuklo nakon izbornog dana.

Više od 60 miliona Amerikanaca već je poslalo svoje glasačke listiće poštom, što znači da će neke od država brojati glasove u danima ili sedmicama nakon izborne noći, dovodeći u pitanje proglašenje pobjednika u satima nakon zatvaranja birališta.

“Mislim da nije pošteno da moramo čekati dugo nakon izbora”, rekao je Trump novinarima, prenosi Reuters.

Suprotni pogledi Trumpa i Bidena na unutrašnja pitanja SAD
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:45 0:00

On je također ranije, bez dokaza, govorio kako su glasovi koji stižu poštom, skloni prevarama, iako izborni stručnjaci kažu da je to malo vjerovatno. Glasanje putem pošte dugogodišnja je praksa izbora, i otprilike jedan od četiri listića 2016. godine došao je na osnovu glasanja poštom.

Demokrate zagovaraju glasanje putem pošte kao siguran način glasanja u vrijeme pandemije, dok Trump računa na veliki odaziv birača u izbornom danu.

Trump, koji nastoji da osvoji reizbor, održat će skupove u Sjevernoj Karolini, Pensilvaniji, Wisconsinu i dva u Michiganu.

Tokom izbora 2016. godine kada mu je protukandidatkinja bila Hillary Clinton, Trump je osvojio glasove u ovim državama, no, kako piše Reuters, ankete pokazuju da Biden ima prednost u njima pred izbore 3. novembra.

Do sada je više od 90 miliona glasalo, putem pošte ili prijevremenim glasanjem, što predstavlja oko 40 posto birača, prenosi Reuters.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG