Dostupni linkovi

Nadzorni odbor Fejsbuka uslovno podržao zabranu za Trumpa


Donald Trump
Donald Trump

Nadzorni odbor Fejsbuka podržao je 5. maja odluku uprave te kompanije da zabrani bivšem predsedniku Sjedninjenih Američkih Država (SAD) Donaldu Trumpu da objavljuje poruke na svojim profilima na toj i društvenoj mreži Instagram.

Odbor je istovremeno naložio kompaniji da precizira koliko će odluka o zabrani za Trumpa, koja je doneta 7. januara zbog podsticanja na nasilje na Capitolu, trajati, uz ocenu da suspenzija bivšeg predsednika na "neodređeno vreme" nije razumna.

Predstavnici Odbora su saopštili da je Fejsbuk nastojao da izbegne odgovornost primenom "nejasne, nestandardne kazne", a zatim slučaj uputio Odboru na rešavanje.

"Neograničene kazne ove vrste ne prolaze međunarodni test doslednosti i transparentnosti", rekao je kopredsedavajući Nadzornog odbora Michael McConnell na konferenciji za novinare.

"Mi nismo policajci, koji vladaju carstvom društvenih medija", rekao je McConnell.

Odbor se saglasio sa Fejsbukom da su dva Trumpova statusa 6. januara "ozbiljno narušila" standarde sadržaja i na Fejsbuku i Tviteru.

"Volim vas. Veoma ste posebni", rekao je Trump izgrednicima u prvom statusu. U drugom ih je nazvao "velikim patriotama" i rekao da će "zauvek pamtiti taj dan".

Time su prekršena pravila Fejsbuka o veličanju ili podršci ljudima umešanim u nasilje, rekao je odbor, čime je Trump zaslužio suspenziju.

Trump: Kompletna bruka i sramota

U svom saopštenju, Trump nije direktno komentarisao odluku, ali je rekao da su postupci Fejsbuka, Tvitera i Gugla "kompletna bruka i sramota za našu zemlju".

Bivši predsednik je dodao da "korumpirane kompanije za društvene medije moraju da plate političku cenu."

Upad nasilnih Trumpovih pristalica u američki Kongres
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:32 0:00

Nadzorni odbor Fejsbuka čini 20 članova, uključujući pravnike, stručnjake za ljudska prava i novinare. Odbor od pet članova pripremao je odluku koju mora da odobri većina punog sastava odbora, a koju Fejsbuk treba da primeni ukoliko ta akcija ne krši zakon.

Potpredsednik kompanije za komunikacije Nick Clegg saopštio je 5. maja da će razmotriti odluku Nadzornog odbora.

"U međuvremenu, nalozi gospodina Trumpa i dalje su suspendovani", naveo je Clegg.

Zabrana Trumpu datira iz vremena napada njegovih pristalica na američki Capitol 6. januara, kada su pokušali da spreče članove Kongresa da potvde rezultate predsedničkih izbora u novembru.

Tokom napada Tramp je imao nekoliko objava nastavljajući lažne tvrdnje da su izbori "ukradeni". Fejsbuk je uklonio dve njegove objave i u početku mu zabranio objavljivanje 24 sata.

"To su stvari i događaji koji se dešavaju kada se sveta premoćna pobeda na izborima tako bezobrazno oduzme od velikih rodoljuba s kojima se toliko dugo loše postupalo nepravedno", objavio je Trump oko dva sata pre nego što su policija i trupe Nacionalne garde obezbedile Capitol.

Fejsbuk je narednog dana odlučio da Trumpovu zabranu produži na neodređeno vreme, bar do perioda nakon inauguracije predsednika Joe Bidena.

"Uklonili smo ove izjave juče jer smo procenili da će njihov učinak - i verovatno njihova namera - biti provociranje daljeg nasilja", rekao je izvršni direktor Fejsbuka Mark Zuckerberg 7. januara.

I društvena mreža Twitter je uvela trajnu zabranu za Trumpa, navodeći da će nekoliko njegovih objava "verovatno nadahnuti druge da ponove nasilna dela koja su se dogodila 6. januara i da postoji više pokazatelja da njegovi postovi bivaju shvaćeni kao ohrabrenje da učine tako".

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG