Dostupni linkovi

Saradnik bivšeg Trumpovog advokata osuđen na godinu dana zatvora


Igor Fruman stiže u sudnicu u Njujorku, 21. januar 2022.

Igor Fruman, nekadašnji saradnik bivšeg advokata Donalda Trumpa, Rudy Giulianija, osuđen je 21. januara na godinu dana zatvora zbog kršenja zakona o finansiranju kampanje.

Tužioci su tražili da Fruman bude osuđen na tri do četiri godine zatvora nakon što se prošle godine izjasnio krivim u slučaju finansiranja kampanje.

Američki sudija Pol Otken rekao je da je Fruman traženjem novca od ruskog biznismena za političke kampanje u SAD "podrivao demokratiju", ali da je malo verovatno da će 55-ogodišnji biznismen sa Floride koji je rođen u Sovjetskom Savezu ponovo počiniti sličan prekršaj.

Fruman je rekao da su mu dve godine koje je proveo u kućnom pritvoru "dale šansu da razmisli o svojim potezima".

"Mogu da uverim vas, moju porodicu i vladu da se više nikada neću pojaviti pred vama ili pred nekim drugim sudom", rekao je Fruman pre nego što je sudija izrekao kaznu.

Tužioci u Njujorku rekli su da su Fruman i još jedan biznismen sa Floride Lev Parnas koristili sredstva ruskog biznismena Andreja Muravjova za finansiranje kampanja kandidata i da su lagali o izvoru novca.

Fruman je omogućio ilegalne strane doprinose kampanji nakon što je pomogao bivšem gradonačelniku Njujorka i nekadašnjem Trumpovom ličnom advokatu Rudy Giulianiju da traži štetne informacije o tadašnjem predsedničkom kandidatu Joe Bidenu.

Giuliani je rekao da ne zna ništa o potencijalno nelegalnim prilozima za kampanju.

XS
SM
MD
LG