Dostupni linkovi

Intenziviranje istrage protiv Rudya Giuliania, advokata Donalda Trumpa


Bivši gradonačelnik Njujorka Rudi Đulijani, koji bio advokat predsednika Donalda Trampa, 19. novembar 2020.
Bivši gradonačelnik Njujorka Rudi Đulijani, koji bio advokat predsednika Donalda Trampa, 19. novembar 2020.

Pretresom stana i kancelarije Rudija Džulijanija (Rudy Giuliani) istraga o aktivnostima ličnog advokata prethodnog predsednika SAD Donalda Trampa (Trump) u Ukrajini ušla je u novu intezivniju fazu.

Istovremeno pojedini detalji istrage ukazuju da je interesovanje istražitelja šire od pitanja da li je prekršio zakon lobiranjem u ime ukrajinskih zvaničnika, pišu svetski mediji.

Čitamo vam: Intenziviranje istrage protiv Rudya Giuliania
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:08:38 0:00
Direktan link

Agenti Federalnog istražnog biroa (FBI) zaplenili su u sredu, 28. aprila, Đulijanijeve elektronske uređaje tokom pretresa njegovog stana i kancelarije u okviru istrage o njegovim aktivnosti u Ukrajini, navodi Fajnenšl tajms (The Financial Times).

Nalog za pretres ukazuje da istražitelji ispituju navode da se nije registrovao kao strani agent, rekao je Đulijanijev advokat Robert Kostelo (Costello), dodajući da njegov klijent negira optužbe o neprikladnom lobiranju koje su povezane s navodima da je radio za ukrajinske zvaničnike.

Đulijani je jedan od najvatrenijih Trampovih pristalica i ključni član užeg kruga bivšeg predsednika, ali i takođe centralna ličnost ukrajinskog skandala koji je pokrenuo prvi Trampov impičment, ukazuje Fajnenšl tajms.

Lični Trampov advokat je, kako navodi britanski list, imao široke poslovne veze u Ukrajini i priznao je da je imao ulogu u pokušaju da Ukrajina objavi istragu protiv Bajdena i njegovog sina.

Nova faza istrage

Izvršenje naloga za pretres sa zaplenom mobilnih telefona i kompjutera je neobičan postupak protiv advokata, a posebno advokata bivšeg predsednika, ističe Njujork tajms (The New York Times), uz ocenu da ovaj potez označava značajan razvoj događaja u dugoj istrazi protiv Đulijanija u kojoj se ispituju i neki ljudi i postupci koji su bili u središtu prvog procesa za Trampov opoziv.

Federalne službe su fokusirane na pitanje da li je Đulijani nelegalno lobirao u Trampovoj administraciji 2019. u ime ukrajinskih zvaničnika i oligarha koji su mu pomagali u traženju prljavštine o Džou Bajdenu (Joe Biden) dok je bio potpredsednik Baraku Obami (Barack), a koji su iz svojih razloga tražili da se ukloni tadašnja američka ambasadorka u Kijevu, koja je posle i smenjena.

Pokušaj uticaja na vladu SAD u ime stranih zvaničnika je federalni kriminalni čin ako ta aktivnost nije prijavljena u Ministarstvu pravde, objašnjava Njujork tajms.

Mada nalozi za pretres nisu eksplicitna optužba, njihovo sprovođenje, kako ističe list, pokazuje da je istraga ušla u novu agresivnu fazu, pošto za dobijanje naloga istražitelji moraju da ubede sudiju da imaju dovoljno razloga da veruju da je počinjen zločin i da će pretres dovesti do dokaza.

To je takođe izuzetan momenat u dugoj Đulijanijevoj karijeri. On je kao gradonačelnik Njujorka dobio priznanje za upravljanje krizom posle terorističkih napada 11. septembra 2001. Prethodno je bio na čelu tužilaštva na Menhetnu – koje sada vodi istragu protiv njega – stekavši reputaciju beskompromisnog tužioca koji je krenuo na organizovani kriminal i korumpirane političare. Poslednjih godina njegov imidž je narušen naporima da pomogne Trampu je iskopa prljavštinu u Ukrajini o Bajdenovom sinu Hanteru (Hunter), kao i pokušaja da obori rezultate predsedničkih izbora 2020. na osnovu neutemeljenih tvrdnji o široko rasprostranjenoj prevari.

Ukrajinske veze

Pretres Đulijanijevog stana i kancelarije je novi znak da i posle Trampovog izlaska iz Bele kuće, istrage o mogućim nezakonitim radnjama pre i tokom njegovog boravka na funkciji nastavljaju da se razvijaju, dok lokalne i savezne vlasti istražuju članove užeg kruga bivšeg predsednika, piše Vašington post (The Washington Post).

Istraga o Đulijaniju vrti se oko njegovih kontakta s ljudima u Ukrajini u dok je bio Trampov advokat. Uoči prošlogodišnjih predsedničkih izbora, Đulijani je tražio informacije koje bi mogle da budu politički štetne za tadašnjeg kandidata Bajdena i tražio smenu američke ambasadorke u Ukrajini, što je, kako ističe list, bila najvažnija epizoda za prvi Trampov impičment.

Dva Đulijanijeva saradnika, Lev Parnas i Igor Fruman, optužena su za kršenje zakona o finansiranju kampanje 2019. godine. Emigranti rođeni u Sovjetskom Savezu izjasnili su se da nisu krivi u slučaju koji je pokrenuo tužilac u Njujorku. Oni su pomogli Đulijaniju da se poveže s bivšim ukrajinskim zvaničnicima koji su tvrdili da se njihova zemlja a ne Rusija mešala u američke predsedniče izbore 2016. i da je istraga ukrajinske vlade protiv Hantera Bajdena ugašena pod sumnjivim okolnostima.

Tokom većeg dela 2019. i 2020. godine, Đulijani je bio izvor velike nervoze u Ministarstvu pravde, navodi Vašington post pozivajući se na bivše zvaničnike, pošto se postavljalo pitanje da li je radio za Trampa ili za ukrajinske interese.

Tramp i Đulijani u to vreme su pozivali ukrajinsku vladu da istraži Bajdena i njegovog sina Hantera, koji bio u odboru ukrajinske energetske kompanije, dok je njegov otac nadzirao politiku Obamine administracije prema Ukrajine. U okviru te kampanje pritiska, Tramp je to tražio od ukrajinskog kolege u telefonskom razgovoru u julu 2019. godine, što je dovelo do prvog od dva Trampova impičmenta.

Đulijani je žesto kritikovao ambasadorku Mari Jovanovič (Marie Yovanovitch, čiji je jedan od najvećih protivnika bio bivši ukrajinski generalni tužilac Juri Lucenko. Đulijani se sastao sa Lucenkom u Njujorku 2019. da razgovara o mogućnosti da Ukrajina otvori novu istragu o izborima 2016. ili kompaniji Burizma u čijem je upravnom odboru bio Hunter Bajden.

Široko interesovanje istražitelja

Đulijanijev advokat rekao je da su nalogom za pretres traženi i kontakti njegovog klijenta s drugim ljudima među kojima je kolumnista Džon Solomon (John), ukazuje Volstrit džurnal (The Wall Street Journal).

Zahtev za prepisku sa Solomonom, kako ističe list, sugeriše da je obim interesovanja federalnih istražitelja o Đulijanijevim aktivnosti šire nego što se mislilo i da se ispituju svaki neformalni ili zakulisni napor o širenju informacija o Bajdenu i Ukrajini.

Kao kolumnista portala Hil (The Hill) Solomon je više puta pisao o aktivnostima Bajdena i njegovog sina u Ukrajini, kao i američkim diplomatama u toj zemlji.

Dokumenti predati Kongresu pokazuju da je Solomon u otprilike to vreme bio u bliskom kontaktu sa Đulijanijem i njegovim saradnicima, navodi Volstrit džurnal, dodajući da spisi pokazuju da su Đulijanijevi saradnici, među kojima i Parnas, davali informacije Solomonu za njegove kolumne.

Solomon je negirao da je bio u koordinaciji s Đulijanijem i njegovim saradnicima. Ipak, Hil je sproveo istragu prošle godine koja je zaključila da su njegove kolumne odstupale od standarda pisanja mišljenja pošto su pokušavale da spoje mišljenje i istražni materijal. Solomon više ne radi za taj portal.

Višemesečno odlaganje

Istaknuti slučaj s veoma neuobičajenim upadom u uži krug bivšeg predsednika i agresivnom taktikom protiv advokata izgleda da označava kraj višemesečnog sporenja tužioca na Menhetnu i zvaničnika u Ministarstvu pravde da li intenzivirati istragu o Đulijaniju, piše Politiko (Politico).

Tužioci su tražili nalog za pretres Đulijanijevog stana od prošlog leta, ali je to sprečeno u Ministarstvu pravde zbog internih pravila koja sprečavaju korake u istrazi na 60 dana od izbora koje bi mogle da utiču na rezultat glasanja, rekla je osoba upoznata sa situacijom. Zahtev je odbacivan i posle izbora, sve dok na čelo Ministarstva pravde nije došao Bajdenov kandidat.

U oštroj eskalaciji istrage protiv Đulijanija u sredu je FBI stigao i na vrata advokatice Viktorije Tonsing (Victoria Toensing) koja je bliska Trampu i Đulijaniju, ukazuje Politiko, dodajući da u njenoj kući nije izvršen pretres, mada joj je oduzet mobilni telefon. Portparol njene pravne firme je rekao da ona sarađuje s FBI-jem i dodao da je zaplena telefona nepotrebna.

Đulijanijev advokat je rekao da je zaplenjena elektronska oprema prepuna materijala koji su pokriveni diskrecijom između klijenta i advokata i optužio Ministarstvo pravde za političku odmazdu protiv Trampovih prijatelja i pristalica.

Đulijanijev sin Endru (Andrew), koji razmišlja o kandidaturi za guvernera Njujorka, rekao je novinarima da je reč o "politizaciji Ministarstva pravde".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG