Dostupni linkovi

Trudeau u Kijevu najavio novu vojnu pomoć Ukrajini


Kanadski premijer Justin Trudeau i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski tokom konferencije za novinare u Kijevu 8. maja
Kanadski premijer Justin Trudeau i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski tokom konferencije za novinare u Kijevu 8. maja

Kanadski premijer Justin Trudeau najavio je novu isporuku oružja i opreme za Ukrajinu nakon što se u Kijevu sastao sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim 8. maja.

Trudeau je također najavio da Kanada uvodi nove sankcije ruskim pojedincima i subjektima koji se dovode u vezu sa invazijom Moskve na Ukrajinu.

"Danas najavljujem više vojne pomoći, kamerae za bespilotne letjelice, satelitske snimke, malo oružje, streljiva i drugu podršku, uključujući finansiranje operacija deminiranja”, rekao je Trudeau.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

"I predlažemo nove sankcije protiv 40 ruskih pojedinaca i pet entiteta, oligarha i bliskih saradnika režima u odbrambenom sektoru, a svi su oni sudionici Putinovog rata", rekao je Trudeau.

Govoreći na konferenciji za novinare u Kijevu, Trudeau je također rekao da će Kanada ponovno otvoriti svoju ambasadu, dati 25 miliona dolara Svjetskom programu za hranu UN-a i ukinuti carine na sav ukrajinski uvoz u Kanadu za sljedeću godinu.

Ukrajinski i kanadski ministri zaduženi za trgovinu održali su virtualni sastanak 8. maja koji se poklopio s Trudeauovim posjetom Ukrajini. Obećali su da će se vratiti radu na proširenju sporazuma o slobodnoj trgovini i da će ciljati da bude završen u roku od nekoliko sedmica.

Ministrica ekonomije Ukrajine Julija Sviridenko izrazila je nadu u podršku Kanade u prevladavanju prehrambene krize izazvane blokadom ukrajinskih morskih luka.

Odluka Kanade da ukine carine na ukrajinsku robu bit će važan korak prema jačanju ukrajinske ekonomije, rekla je.

"To će pomoći izvoznicima da povećaju količinu proizvoda koji napuštaju zemlju i time ojačaju ukrajinsku ekonomiju i odbranu naše države", rekla je Sviridenko u izjavi koju je prenijelo njeno ministarstvo.

XS
SM
MD
LG