Dostupni linkovi

Trihinela u Čajetini: U strahu više od stotinu ljudi


Jedan od lovaca oboleo od trihineloze, bolnica u Užicu, januar 2015.
Jedan od lovaca oboleo od trihineloze, bolnica u Užicu, januar 2015.

Čajetina je u panici. Devetoro ljudi je hospitalizovano, među njima i dvoje dece, dok se strahuje da ih je preko stotinu pod rizikom od moguće infekcije trihinelom. Zaraženi su jeli meso divlje svinje, a u bolnici je i jedan od lovaca koji su odstrelili zaraženu divljač.

Direktor Zdravstvenog centra Užice Miloš Božović potvrdio je za RSE da je 150 pacijenata je klinički obrađeno:

“Devet pacijenata je zadržano na lečenju na Inefktivnom odeljenju Opšte bolnice u Užicu. Šest je odraslih pacijenata i troje dece. Za sada su svi oni zadovoljavajućeg opšteg stanja, sigurno će u toku dana biti još pacijenata na pregledu i očekujemo da će do kraja februara po onim podacima koje imamo iz Zavoda za javno zdravlje i sa terena biti još pacijenata sa sličnim tegobama.”

Sve je počelo kada je nekoliko lovaca iz Čajetine početkom decembra prošle godine na području zlatiborskog sela Ljubiš odstrelilo dve divlje svinje. Prema rečima predsednika Lovačkog udruženja Čajetine Milovana Kneževića, koji je i sam trenutno u bolnici, zaraženo meso je jelo preko 500 ljudi. Kaže za RSE da su lovci ulovili dve divlje svinje i da je on lično odneo uzorak mesa na pregled u čajetinsku veterinarsku stanicu:

Bolnica i Dom zdravlja u Užicu, foto: Novka Ilić
Bolnica i Dom zdravlja u Užicu, foto: Novka Ilić

“Kada smo odstrelili te dve svinje ja sam odneo uzorke mesa u čajetinsku veterinarsku stanicu da se izvrši pregled na trihinelu. Veterinari su odradili pregled i javili nam da je meso ispravno, izdali nam potvrdu da je meso pregledano digestijom i da može da se koristi za dalju upotrebu. Nakon toga meso je obrađeno, napravljene su kobasice, pršute, i osušeno. Podelii smo učesnicima lova, koji su dalje to meso delili svojim porodicama i konzumirali ga. Polovinom januara jedan od naših prijatelja dobio je visoku temperaturu i bol u mišićima, pa se javio kod lekara.U početku lekari nisu znali o čemu se radi, ali brzo su posumnjali da je reč o trihineli. Mi smo ponovo odneli meso na kontrolni pregled u drugu veterinarsku stanicu u Mačkatu, gde je utvrđeno da meso ima trihinelu. Brzo smo obavestili sve koji su mogli imati kolontakt sa zaraženim mesom da potraže pomoć lekara.”

Načelnica Veterinarske inspekcije Zlatiborksog okruga Vera Đuković kaže, ne može da se dogodi greška, problem je što građani često ne donesu meso od svih zaklanih ili odstreljenih svinja:

“Veterinarske stanice, odnsno veterinarska služba radi trihinoskopske preglede uzoraka svinjskog mesa, koje donesu građani. Kod divnljih svinja se radi metod digestije. To je metod koji je priznat i koji je prema našim propisima važeći metodpregledasvinjskog mesa na prisustvo trihine. U donetim uzorcima veterinarske stanice nađu ili ne nađu trihinu. Kod svakog pozitivnog nalaza veterinarske službe dostavalju obaveštenje i preduzimaju mere predviđene zakonskim propisima. Apelujemo na sve vlasnike svinja, zaklanih domaćih, tako i u slučajevima odstrelejnih divljih svinja, da dostave uzorke svinjskog mesa od svake svinje pojedinačno. Zato što svinje mogu biti u istom oboru, a da jedna oboli od trihine, a pet ne oboli. Posebno apelujemo kada je reč o divljim svinajma da se takođe pojedinačno donese uzorak za svaku ulovljenu svinju”, kaže inspektorka Đuković

Postavlja se pitanje ko kontroliše kvalitet hrane u Srbiji, kakav je kvalitet i da li građani mogu da ga provere? Načelnica sanitarne inspekcije Zlatiborskog okruga Snežana Tadić, kažeza RSEda ova inspekcija ne kontroliše kvalitet hrane životiljskog i biljnog porekla, sve to radi Ministarstvo zdravlja:

“Ono što kontroliše Sanitarna inspekcija jesu dodaci ishrani, aditivi i poboljšivači ukusa, takođe kontrolišemo sve pomoćne lekovite supstance koje se prodaju u apotekama u smislu tih nekih dodataka ishrani poput vitamina, minerala i slično. Sanitarna inspekcija kontroliše so za ljudsku ishranu i vršimo kontrolu vode. Sve ostalo kadaje u pitanju hrana, radi Ministarstvo poljoprivrede.”

Kako pokazuje anketa našeg programa građani nisu posebno upućeni u to ko je zadužen za kontrolu kvaliteta hrane u Srbiji. Izražavaju sumnju u kvalitet hrane koju kupuju i konzumiraju i izražavaju sumnju u rad inspekcija i institucija zaduženih za proveru kvaliteta i ispravnosti hrane:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:03 0:00
Direktan link

XS
SM
MD
LG