Dostupni linkovi

U potrazi za rješenjem krize u eurozoni


Odraz znaka valute EU u vodi
Odraz znaka valute EU u vodi
Priredila: Sabina Čabaravdić

Čelnici EU se u četvrtak nalaze na Samitu koji se doživljava krucijalnim za sprječavanje kolapsa eurozone. Očekuje se da Francuska i Njemačka „pritisnu“ ostale članice da provedu strožu budžetsku politiku.

Predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso pozvao je čelnike EU da "učine sve" kako bi se jedinstvena evropska valuta spasila od propasti.

„Cijeli svijet gleda u nas, i ono što od nas očekuju nije ponovna priča o nacionalnim problemima, nego evropsko rješenje. Ključ ove krize jeste povjerenje i kredibilitet. Zato Evropska komisija podržava više napora i discipline. Zato je važno da se držimo zajedno i dokažemo da je euro nepovratan", rekao je Barosso.

Očekuje se da će francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i njemačka kancelarka Angela Merkel na samitu izložiti svoj plan za čvršće ekonomske integracije što uključuje i striktnu finansijsku politiku.

Nije, međutim, jasno da li bi se taj plan odnosio na svih 27 članica EU, ili samo na 17 članica eurozone. Ili je pak u pitanju nekakav „koktel“ između ove dvije grupe.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i Nicolas Sarkozy žele da pravila prihvate sve članice EU, ali bi bili zadovoljni i solucijom od samo 17 euro zemalja. Osim toga malo ko očekuje da bi iste mjere odgovarale svakoj od država Unije podjednako.

Za sada su se, mimo članica eurozone, izjasnile: Poljska da je za provođenje zajedničkog plana, a Velika Britanija i Češka su oštro protiv navedenih mjera.

Nicolas Verón, ekonomista iz briselske think-thank agencije, upozorava da ovaj samit neće donijeti nikakav „ veliki prasak“, odnosno čudotvorno rješenje kojeg svi očekuju.

"Moguće je da su za sada čelnici uspjeli barem kupiti neko vrijeme da bi o svemu raspravili u lokalnim institucijama vlasti, što je osnova svega. Ovaj skup neće polučiti neko brzo rješenje. Ono neće biti nađeno ni do kraja ovog mjeseca, ali može se očekivati neki napredak", kazao je Verón.

Među francusko-njemački prijedlozima su i automatske sankcije za bilo koju zemlju koja napravi dug veći od tri posto bruto domaćeg proizvoda. Tu je i "zlatno pravilo" kojeg se želi ugraditi u nacionalne budžete a kojim bi se spriječavalo zaduživanje.

Nije, međutim, jasno (ili se za sada ne zna) koja bi institucija nadgledala zbivanja i provodila sankcije.

Evropski lideri pokušavaju izbjeći referendum o budućnosti eura, a stručnjaci upozoravaju na vrijeme, jer - nije pouzdano jasno koliko dugo tržište može izdržati odugovlačenje donošenja političkih odluka, nakon kojih bi tek slijedila akcija.
XS
SM
MD
LG