Dostupni linkovi

Transparentnost Srbija: Najskuplja predizborna kampanja od 2004.


Glasački listići na izbornom mestu u Novom Sadu, 3. april 2022.

Nevladina organizacija Transparentnost Srbija (TS) ocenila je na osnovu svog monitoringa da je ova predizborna kampanja bila najskuplja od 2004. godine i da je potrošeno nešto više para nego u kampanji za parlamentarne izbore 2012. godine.

Kako je rekao programski direktor TS Nemanja Nenadić na konferenciji za medije održanoj 6. aprila, kampanja će građane Srbije koštati 15,7 miliona evra iz budžeta.
Kada je reč o ulaganju u televizijsko oglašavanje, ukupna vrednost kampanje prema podacima TS dostigla je skoro sedam miliona evra, ne uključujući lokalne medije.

"Ulaganje Srpske napredne stranke (SNS) u TV oglašavanje je identično procentu podrške predsedničkom kandidatu, oko 60 odsto. SPS je druga po ulaganjima, sa 15 odsto, što je možda imalo uticaj na neočekivano dobar rezultat", rekao je Nenadić.

TS je saopštila da je najveći deo sredstava za oglašavanje dobila televizija Pink, oko 2,6 miliona evra, zatim Radio-Televizija Srbije (RTS) sa 1,8 i Hepi televizija sa 1,2 miliona evra.

Kako navode iz Transparentnosti, izveštaje o preliminarnim troškovima kampanje, koji su obaveza prema novom zakonu, stranke su "uglavnom ispunile", ali su većinu izveštaja predali tek pred izbornu tišinu.

Transparentnost Srbija je do sada podnela četiri prijave o nepravilnostima finansiranja kampanja Agenciji za sprečavanje korupcije, ali je to nezavisno državno telo, kako navode, ustanovilo da nema povrede zakona.

Kako je ova organizacije ranije saopštila, građanima Srbije su partije tokom predizborne kampanje dobrovoljno dostavljale malo podataka o finansiranju kampanja, a i Sjedinjene Američke Države su 5. aprila izrazile zabrinutost zbog zaključaka posmatračke misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) o nejednakim uslovima za stranke tokom kampanje.

"Delimo zabrinutost misije u vezi sa kombinovanim uticajem nejednakog pristupa medijima, neopravdanog pritiska na zaposlene u javnom sektoru, znatne finansijske nejednakosti i zloupotrebe državnih resursa, koje su rezultirale nejednakim uslovima za učesnike", naveo je Stejt department Glasu Amerike.


Posmatračke misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju, Saveta Evrope i Evropskog parlamenta saopštile su 4. aprila da su izborni proces u Srbiji obeležili nejednaki uslovi za učesnike, pritisci na zaposlene u javnim preduzećima da glasaju za vladajuće partije, da je tokom izbornog dana bilo incidenata i gužvi na mestima za glasanje, kao i da je tajnost glasanja kompromitovana na značajnom broju biračkih pozicija.

Građani Srbije su 3. aprila glasali su na redovnim predsedničkim, vanrednim parlamentarnim i redovnim izborima za odbornike u Skupštini Beograda i još 13 gradova i opština.

Od ukupno 6,5 miliona ljudi sa pravom glasa, na izbore je izašlo 58,63 odsto građana.

XS
SM
MD
LG