Dostupni linkovi

Kićenje umesto ribanja Beograda


Novogodišnja kapija na ulazu u Knez Mihailovu ulicu u centru Beograda
Novogodišnja kapija na ulazu u Knez Mihailovu ulicu u centru Beograda

Teror prostakluka i nemorala, opisuje u izjavi Radio Slobodna Evropa (RSE) pisac Dejan Tiago Stanković stanje na ulicama Beograda u toku aktuelnog novogodišnjeg ukrašavanja koje sprovodi aktuelna vlast.

Turiste koje uoči Nove godine put nanese u Beograd, na ulicama grada čekaju nove velike zlatne kapije u Knez Mihailovoj, na kojima su i kruna, po jedan srpski i beogradski grb, kočija još neotpakovana iz najlona, lavirint u jambolija stilu i tunel u bojama zastave Srbije.

„Glavni grad mora da ima novogodišnje ukrase. Čemu služi ovaj tunel, ne znam“, kaže Beograđanin Pera Milić.

„Lavirint je verovatno za zabavu, nemam pojma“, dodaje stanovnik glavnog grada Srbije Milovan Milovanović, dok njegov sugrađanin Miloš Jovanović, nakon što su obojica isprobali dekorativne ulične artikle koji rade, ali još ne svetle, kaže:

„Sve je to glupost. Narod bukvalno nema za hleb. I onda nam postave ovo da se tripujemo.“

Uprava Grada Beograda, do zaključenja ovog teksta, nije odgovorila ni na jedno od 16 pitanja Radija Slobodna Evropa, upućenih elektronskom poštom, u vezi sa kupovinom novogodišnje ukrasne rasvete.

Za nabavku dekorativnog osvetljenja pred ovu Novu godinu, kako je saopštila gradska vlast, letos je u Beogradu raspisan tender vredan 300 miliona dinara (oko 2,5 miliona evra). Od 2014. do kraja 2017, prema podacima iz ugovora o nabavkama i održavanju dekorativne rasvete koje su objavili domaći mediji, Grad je na ukrasnu rasvetu potrošio više od četiti miliona evra, uključujući i kupovinu verovatno najskuplje novogodišnje jelke na svetu od 83.000 evra, koju je nakon otkrivanja afere u medijima prodavac kasnije poklonio Gradu, a najveći deo kupljen je od jedne firme - „Keep light“.

Nemanja Nenadić, programski direktor organizacije Transparentnost Srbija koja se bavi istraživanjem korupcije, kaže da je opravdano pitanje gde ide novac stanovnika Beograda.

Opravdano pitanje gde ide novac stanovnika Beograda: Nemanja Nenadić
Opravdano pitanje gde ide novac stanovnika Beograda: Nemanja Nenadić

“Ranijih godina videli smo da je konkursna dokumentacija praktično bila zasnovana na katalozima jedne firme. Prošle godine imali smo i slučajeve gde su neki ugovori zaključivani tek nakon što je nabavka izvedena. To je taj slučaj čuvene jelke”, navodi Nenadić.

Beograd i ove godine od početka septembra, čiji stanovnici i u novembru uživaju u prijatnom vremenu na više od dvadeset stepeni Celzijusa, živi u prazničnom duhu, jer su gradske vlasti na oko stotinu lokacija postavile i gigantske ukrasne poklon-kutije, pahulje i lampione, fotelje i jelene zlatnih rogova, LED zavese i svetlosne lančanice.

Pisac Dejan Tiago Stanković, Beograđanin koji živi i radi u Lisabonu, kaže da je iznenađen kako izgleda njegov rodni grad.

“Mislim da je potpuno nemoralno da naše gradske vlasti od ovo malo naših para, umesto da oribaju i operu grad, kite Beograd nekim đinđuvama i konfetama kao u Bolivudu. To bih nazvao terorom prostakluka. Kada bi ga bar oprali, sve bi bilo u redu. Ja bih onda prihvatio svačiju estetiku”, kaže Stanković.

Svetleći svečani artikli u punom pogonu biće od polovine novembra kada će, odlukom Grada, biti uključeni u struju. Gradske vlasti nabavku skupocenih ukrasa tretiraju kao ulaganje, objašnjavajući da oni privlače turiste, ali još nema zvaničnih informacija o učinku takve investicije.

Tunel na Obilićevom vencu
Tunel na Obilićevom vencu

Pojedini građani, kao Magda Nikolić koja je posetila najnoviju atrakciju, veruju da daju i dimenziju više.

“Kažu da je magični tunel. Pomislila sam želju. Ne smem da vam kažem koja je želja, ali nije u vezi sa rasvetom”.

Pisac Tiago Stanković smatra da ukrašavanje Beograda mora da bude transparentnije.

“U Lisabonu je to jedne godine koštalo 125.000 evra, pa je sledeće skočilo na 250.000. Oni su oko toga pravili veliku galamu, iako se nije sumnjalo na korupciju. Sumnjalo se samo da oni preterano troše. Kod nas je očigledno neka korupcija u pitanju. Ali kada već rade korupciju, oni bi isto tako mogli da se ugrade u ribanje i čišćenje grada, a ne samo da nam ostave ovakav svinjac, okićeni svinjac”, smatra Stanković.

Dok gradska vlast ističe da posluje u plusu, pa da nije problem da se iz beogradske kase izdvoji i za dekorativnu rasvetu, ovih dana portal “Insajder” objavio je da je odlukom Vlade Srbije iz republičkih budžetskih rezervi ove godine Beogradu dodeljeno skoro četiri miliona evra, od toga 150.000 u novembru.

“Sa jedne strane imamo značajne troškove na dekoraciju, a sa druge izdvajanja iz budžeta svih građana Srbije koja se možda mogu povezati upravo i sa ovom namenom. Onda bi bilo primereno da se nakon Nove godine napravi jedna turneja sa beogradskim ukrasima širom Srbije, jer su i ostali građani platili za njih”, kaže Nemanja Nenadić, iz organizacije Transparentnost Srbija.

O velikoj figuri Deda Mraza koji po beogradskom suncu mesecima uoči Nove godine jaše zlatno-svetlećeg irvasa na kružnom toku u Novom Beogradu u medijima je odavno gotovo sve ispričano. Ali, najpoznatiji gost sa severa Evrope ovih dana u Srbiji bio je opet tema kada je kratka video reklama velikog proizvođača bezalkoholnih pića, sa pitanjem “Deda Mraze, Beograd odavno okićen, a šta ti čekaš?", brzo povučena sa društvenih mreža.

Ako se uzme da je Deda Mraz, kao sinonim većine za Novu godinu, ipak van konkurencije, pisca Tiaga Stankovića pitali smo koji novogodišnji ukras mu je najbolji.

Spomenik nekompetentnosti i korumpiranosti naših vlasti: Dejan Tiago Stanković
Spomenik nekompetentnosti i korumpiranosti naših vlasti: Dejan Tiago Stanković

“Jao, ona kutija. Uplaši se čovek. Kao, treba da uđeš u poklon pa neki čupavac će da iskoči. Baš je, onako, jezivo. Onaj lavirint mi još i nije loš, samo kad ne bi zadržavao hitnu pomoć kad prolazi. A tunel, tunel je nešto pogrešno urađen pa su okrenuli naopačke. To je sve zajedno izrazito duhovito i jedan spomenik nekompetentnosti i korumpiranosti naših vlasti”, rekao je Tiago Stanković.

Neka od pitanja koja je RSE poslao Upravi Grada Beograda su koliko je novca potrošeno za ukrasnu rasvetu u poslednje četiri godine, na osnovu kojih kriterijuma se kupuje, kakve su procene o ekonomskoj opravdanosti nabavki dekoracije, kao i koji novi artikal je najskuplji.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG