Dostupni linkovi

Novogodišnje rasipanje novca građana Srbije


Cena? Prava sitnica: Sporna beogradska jelka
Cena? Prava sitnica: Sporna beogradska jelka

Posle Beograda, gde je novogodišnja jelka umalo plaćena više od 80.000 evra, identičan slučaj zabeležen je i u Čačku. Po principu “za sve pare” tamošnja lokalna vlast je za simbol dočeka Nove godine izdvojila iz budžeta 30.000 evra.

Grad Čačak ima 25 puta manji budžet od Beograda, ali zato samo dva i po puta jeftiniju novogodišnju jelku. Kupovina i instalacija ove stilizovane svetleće kupe koštala je Čačane tri i po miliona dinara, odnosno 30.000 evra.

Konstrukcija boje srebra napunjena svetlećim loptama postavljena je u ispražnjenoj fontani na gradskom trgu. Građani su zatečeni cenom od 30.000 evra, koja, primera radi, premašuje iznos namenjen za podizanje zaštitnog bedema od poplava oko hale KK Borac.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:33 0:00

Dragan Vukajlović, direktor JKP ''Gradac'', preko kojeg je išla nabavka novogodišnje jelke, kaže da je postupak javne nabavke pokrenut znatno pre nego što se u javnosti podigla prašina oko paprene cene beogradske jelke.

“Mesec dana je trajao tender. Iako je bilo više zainteresovanih, na kraju se javio samo jedan ponuđač i on je dobio taj posao”, objasnio je Vukajlović.

Vukajlović naglašava i da je jelka kupljena iz namenskih sredstava grada, te da on nije mogao da odlučuje o tome da li da prihvati cenu od tri i po miliona dinara ili da otkaže kupovinu.

“Odluku je donela posebna komisija, a dalji postupak je završio gradonačelnik Milun Todorović. Mi smo odradili tehnički deo čitave priče”, ističe direktor ''Gradca''.

Ne ulazeći u visinu iznosa koji je izdvojen za kupovinu instalacije koja će gradski trg krasiti dvadesetak dana, poverenik Srpske napredne stranke (SNS) u Čačku Igor Trifunović kaže da taj grad zaslužuje da bude lepši tokom prazničnih dana.

“Sa stanovišta običnog građanina, 30.000 evra zvuči mnogo. To je, verujte, ogromna cifra i lično za mene, ali grad kao što je Čačak treba da ima i ovakav sadržaj. Neki gradovi za rasvetu verovatno izdvajaju i mnogo više”, ocenio je Trifunović.

Jelka u Čačku
Jelka u Čačku

Činjenica da Čačak ima skuplju jelku od one koja se nalazi ispred Rokfeler centra u Njujorku, za predstavnicu lokalne opozicije Violetu Marković iz Grupe građana ''Za napredniji Čačak'' je nepojmljivo.

“Ako Njujork, koji ima ko zna koliko veći budžet nego Beograd i Čačak, ima jednu prirodnu jelku visine 20 metara, neka nam Njujorčani zavide. Mogla bih samo da budem sarkastična”, kaže Markovićeva.

Mnogo nepoznanica o slučaju “beogradska jelka”

Priča o kontroverznoj beogradskoj jelki – vrednoj, prema pisanju portala Pištaljka, 83.000 evra – dospela je u najveće svetske medije, poput „Vašington posta“ i „Juronjuza“.

Međutim, predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da novogodišnja jelka košta 69.000 evra, a da ostalo u ukupnoj ceni od 83.000 evra, čine porezi i carina.

Vučić je za televiziju „Pink“ naveo da je ponuda komapnije "Keep light" bila najjeftinija, jer su ostala dva ponuđača za osnovnu cenu tražili skoro 81.000 evra i 75.000 evra.

Podaci o nabavci novogodišnje jelke u Beogradu nisu potpuni niti pouzdani i trebalo bi da saznamo šta se tu zaista desilo, kaže izvršni direktor organizacije Transparentnost Srbija Nemanja Nenadić.

Prema njegovim rečima, Vučićeve tvrdnje o tri ponuđača za novogodišnju jelku ne poklapaju se sa onim što stoji na Portalu javnih nabavki:

„Predsednik Vučić je pominjao nekakve tri ponude i da je prihvaćena najpovoljnija, a na portalu se može videti samo jedna ponuda. Dakle, kada o osnovnim činjenicama ne možemo da se dogovorimo, pitanje je kako uopšte možemo pričati na tu temu“, kaže Nenadić.

Podsetimo, gradonačelnik Beograda Siniša Mali je, nakon što su mediji otkrili cenu jelke, najavljivao da će Grad raskinuti sporni ugovor sa firmom „Keep light“.

Međutim, Nemanja Nenadić kaže da je mnogo toga do danas ostalo nejasno.

„Ne vidi se jasno ni da je ugovor zaključen, a kamoli da je nakon toga raskinut. Tu je poslednja informacija da je stigla jedna ponuda i da je ona prihvatljiva zato što se uklapa u budžetske limite Grada. Sve kasnije informacije su bile u najmanju ruku zbunjujuće. Oni koji su ih izneli trebalo bi da ih objasne, jer se bez toga stvara konfuzija“, objašnjava Nenadić.

Predsednik Vučić je pominjao da je prihvaćena najpovoljnija od tri ponude, a na Portalu javnih nabavki se može videti samo jedna ponuda: Nemanja Nenadić
Predsednik Vučić je pominjao da je prihvaćena najpovoljnija od tri ponude, a na Portalu javnih nabavki se može videti samo jedna ponuda: Nemanja Nenadić

Za predsednika Srbije jelka i novogodišnji ukrasi – postavljeni još u oktobru – donose novac u gradsku kasu i privlače strane kompanije, firme i hotele.

Podsetimo, beogradsko rukovodstvo najavilo je prošlog meseca da će za novogodišnji doček izdvojiti 100 miliona dinara.

Pitali smo Beograđane da li je ovakvo trošenje novca opravdano. Evo šta su nam rekli Boško Crvak, Marko Milić i Miladin Stojković:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:45 0:00

Marko Somborac, autor političkih stipova u dnevnom listu „Blic“, primećuje da, nakon dosadašnjeg iskustva, nema naznaka da će vlast u Srbiji pred javnošću otvoreno opravdati novogodišnje troškove.

Zašto bi se oni branili, zašto bi bili u defanzivi, kad mogu da kažu šta god hoće i sve će im proći. Bez ikakvog jasnog plana i transparentnih podataka, sad mi treba da im verujemo na reč da je to ulaganje. To je možda u teoriji tako. Ali kad vidimo kakvi su kod nas tenderi, stvarno treba da pruže neke bolje podatke koji će da argumentuju tu njihovu tvrdnju“, zaključuje Somborac.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali ranije je najavio da će lokalna vlast do 15. februara 2018. godine podneti izveštaj o prihodima i rashodima za novogodišnje manifestacije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG