Dostupni linkovi

Trumpove pristalice upale u Kongres u pokušaju da promene rezultate izbora


Pristalice predsednika SAD Donalda Trampa penju se uz zid Kapitaola tokom protista zbog sertifikovanja rezultata predsedničkih izbora.
Pristalice predsednika SAD Donalda Trampa penju se uz zid Kapitaola tokom protista zbog sertifikovanja rezultata predsedničkih izbora.

Nasilne pristalice predsednika Donalda Trampa (Trump) upale su u sredu, 6. januara, u američki Kapitol i primorale poslanike da se sakriju, u zapanjujućem pokušaju da ponište američke predsedničke izbore, potkopaju demokratiju u SAD i spreče demokratu Džoa Bajdena (Joe Biden) da zameni Trampa u Beloj kući.

Trampove nasilne pristalice su provalile u zgradu Kongresa, vičući i mašući Trampom i američkim zastavama dok su marširali hodnicima. Izabrani predstavnici tražili su skrovište pod radnim stolovima i stavljali gas maske, dok je policija uzaludno pokušavala da zabarikadira zgradu, što je, prema oceni Asošiejtid presa (Associated Press) jedna od najšokantnijih scena u sedištu američke političke moći.

Jedna žena pogođena metkom u Kapitola je preminula, dok je gradonačelnica Vašingtona uvela policijski čas u pokušaju da zaustavi nasilje.

Izgrednike je, navodi AP, ohrabrio Tramp koji je nedeljama lažno napadao integritet izbora i pozvao svoje pristalice da protestuju u Vašington zbog formalnog odobrenja Kongresa Bajdenove pobede.

U vreme kada su proceduru sertifikovanja Bajdenove pobede u Kongresu prekinuli nasilne Trampove pristalice, deo republikanskih kongresmena je u njegovo ime iznosilo primedbe na rezultate izbora.

Zajedno protesti i primedbe na izbore za GOP predstavljali su gotovo nezamisliv izazov američkoj demokratiji i razotkrili dubinu podela u zemlji tokom Trampove četiri godine na vlasti, ističe AP, dodajući da će napori da se Bajden spreči da položi zakletvu 20. januara sigurno propasti.

Kongres je u večernjim satima nastavio zajedničko zasedanje Senata i Predstavničkog doma. Kongresmeni su kritikovali proteste i poručili da će završiti potvrđivanje glasanja na Elektorskom koledžu koji je doneo Bajdenovu pobedu, čak i ako to bude trajalo celu noć. Zasedanje je nastavljeno posle ponoći.

Potpredsednik SAD Majk Pens (Mike Pence), prilikom nastavljanja sednice Senata, direktno se obratio demonstrantima: "Niste pobedili".

Pence: Niste pobijedili
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:11 0:00

Vođa republikanske većine u Senatu Mič Mekonel (Mitch McConnell) rekao je da je "neuspela pobuna" podvukla dužnost kongresmena da potvrde glasanje Elektorskog koledža. Predsednica Predstavničkog doma, demokratkinja Nensi Pelozi (Nancy Pelosi) rekla je da će Kongres završenjem brojanja pokazati svetu "od čega je napravljena Amerika".

Ističući svoju odlučnost, i Predstavnički dom i Senat su ubedljivo odbacili prvu zamerku na izborne rezultate iz Arizone koje su podigli teksaški senator Ted Kruz (Cruz), i predstavnik iz Arizone Pol Gosar (Paul).

Predsednik je dao podsticaj svojim pristalicama u sredu ujutro na skupu ispred Bele kuće, gde ih je pozvao da krenu ka Kapitolu. Veći deo popodneva proveo je u svojoj privatnoj trpezariji pored Ovalne kancelarije gledajući scene nasilja na televiziji i tek, kako navodi AP, na nagovor svog osoblja, nevoljko objavio par tvitova i snimio video na kojem govori pristalicama da je vreme da "odu kući u miru", ali je ipak rekao da podržava razlog njihovog protesta.

Novoizabrani predsednik Bajden, koji je na dve nedelje od inauguracije, rekao je da je američka demokratija "bila pod neviđenim napadom", što su rekli i mnogi u Kongresu, uključujući i neke republikance. Bivši predsednik Džordž Buš mlađi (George W. Bush) rekao je da je događaje gledao u "neverici i zaprepašćenju".

Zgrada Kapitola vekovima je bila poprište protesta i povremenog nasilja, ali su događaji u sredu, prema oceni AP-a, posebno zapanjujući pošto su makar u početku imali implicitni blagoslov predsednika, ali i zbog njihovog cilja da se ponište rezultati slobodnih i poštenih predsedničkih izbora.

Napetosti su već narasle kada su se kongresmeni okupili u rano popodne radi ustavom propisanog prebrojavanja rezultata Izbornog koledža, u kojem je Bajden pobedio Trampa, 306-232. Uprkos molbama čelnika republikanske većine Mekonela, više od 150 republikanskih poslanika je planiralo da podrži prigovore na rezultate u nekim državama, mada im, ističe AO, nedostaju dokazi o prevari ili nepravdi na izborima.

Tramp je pre početka postupka u Kongresu javno tražio od Pensa, koji je ima uglavnom ceremonijalnu ulogu, da pomogne u naporima da se odbace rezultati izbora. Na Tviteru je napisao: "Uradi to Majk, ovo je vreme za ekstremnu hrabrost!"

Pens se, međutim, pre nego što je počeo predsedavanje zajedničkom sednicom u Kongresu, usprotivio Trampu, rekavši da ne može da odbaci Bajdenove elektorske glasove.

Četvoro mrtvih i 52 uhapšenih

Četvoro ljudi je umrlo, a 52 je uhapšeno, rekao je šef policije Vašingtona, pošto su Trampove pristalice upale u Kapitol kako bi zaustavile Kongres da potvrdi Bajdenovu izbornu pobedu, preneo je Rojters (Reuters).

Na konferenciji za medije šef policije Robert Konti (Contee) rekao je da je 47 od 52 privedenih povezano sa kršenjem policijskog čas, sa 26 uhapšenih na teritoriji Kapitola.

Nekoliko je uhapšeno zbog optužbi u vezi s nošenjem nelicenciranog ili zabranjenog vatrenog oružja.

Pored toga, rekao je Conti, u sedištima Republikanskog i Demokratskog nacionalnog komiteta pronađene su dve cevi bombe, kao i prenosi frižider za automobil s molotovljevim koktelima.

Conti je odbio da identifikuje ženu na koju je puvao pripadnik policije Kapitola i koja je preminula.

Još tri osobe su umrle tokom hitnog ukazivanja medicinske pomoći, dodao je on. Povređeno je 14 policajaca od kojih su dvoje i dalje hospitalizovani.

Trumpove nasilne pristalice savladale osiguranje američkog Kongresa
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:22 0:00

Blokada Trampa na društvenim mrežama

Tramp je suspendovan na Tviteru (Twitter) i Fejsbuku (Facebook) nakon tvitova pristalicama koje su napale Kapitol, prenosi BBC.

U poruci demonstrantima na društvenim mrežama Tramp je rekao "Volim vas" pre nego što im je rekao da idu kući, a takođe je, kako navodi britanski servis, ponovio lažne tvrdnje o izbornoj krađi.

Tviter je saopštio da je potrebno uklanjanje tri tvita zbog "ozbiljnog kršenja" politike te društvene mreže, dodajući da će predsednikov račun ostati trajno zaključan zauvek ako ne uklone sporni tvitovi.

To, ističe BBC, znači da bi Trampovi dani na Tviteru mogli biti odbrojani, pošto predsednik SAD nije poznat po tome da obraća mnogo pažnje na smernice društvene mreže.

Fejsbuku je zabranio Trampa na 24 sata, dok je na Jutjubu (YouTube) uklonjen njegov video.

Fejsbuk je za BBC naveo da su "nasilni protesti na Kapitolu danas sramota".

"Mi zabranjujemo huškanje i podsticanje na nasilje na našoj platformi. Aktivno pregledavamo i uklanjamo svaki sadržaj koji krši ta pravila", naveo je Fejsbuk.

25. Amandman

Velike američke korporacije i poslovne grupe osudile su upad u Kongres izgrednika gnevnih zbog Trampovog izbornog poraza, dok je jedna od tih organizacija iznela mogućnost da predsednik bude smenjen, prenosi agencija Frans pres (Agence-France Presse).

"Danas je tužno i sramotno poglavlje u istoriji naše države", naveo je na Tviteru izvršni direktor Epla (Apple) Tim Kuk (Cook), dodajući da "odgovorni za ovu pobunu treba da odgovaraju" i da se mora završiti prenos vlasti na administraciju izabranog predsednika Bajdena.

Lobistička grupa Poslovni okrugli sto (Business Roundtable) izdala je saopštenje u kojem poziva "predsednika i sve relevantne zvaničnike da zaustave haos i omoguće mirnu tranziciju vlasti".

Ta organizacija, koja predstavlja više od 200 izvršnih direktora, za događaje u sredu na Kapitolu okrivila je "nezakonite napore da se ponište legitimni rezultati demokratskih izbora".

Izvršni direktor Privredne komore SAD Tomas Donohju (Thomas J. Donohue) rekao je da se napadi na Kapitol i američku demokratiju moraju zaustaviti, dok Kongres treba da "završi svoju ustavnu odgovornost" u potvrđivanju pobednika na predsedničkim glasovima.

Džej Timons (Jay Timmons), predsednik Nacionalne asocijacije proizvođača, otišao je dalje pozivajući potpredsednika SAD Majka Pensa da "ozbiljno razmotri" pozivanje na 25. amandman Ustava SAD, koji bi mu omogućio da privremeno postane predsednik pošto Tramp bude proglašen nesposobnim da obavlja funkciju.

Za tu grupa se, kako navodi AFP, smatralo da podržava Trampov program zaštite američkih proizvođača, ali je Timons rekao da je "odlazeći predsednik podsticao nasilje u pokušaju da zadrži vlast, a svaki izabrani lider koji ga brani, krši svoju zakletvu Ustavu i odbacuje demokratiju u korist anarhije".

Predsednik moćne federacije sindikata AFL-CIO Ričard Tramka (Richard Trumka) rekao je da su neredi "jedan od najvećih napada na našu demokratiju od građanskog rata".

Osude iz sveta i tursko trolovanje

Svetski lideri osudili su upad Trampovih nasilnih pristalica u Kongres, prenosi američki Nešnal pablik rejdio (National Public Radio – NPR).

"Sramotne scene u američkom Kongresu", objavio je na Tviteru (Twitter) britanski premijera Boris Džonson (Johnson), dodajući da se SAD zalažu se za demokratiju širom sveta i da je "od vitalnog značaja da miran i uredan prenos vlasti".

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko (Heiko Maas) poručio je Trampu da prihvati rezultate izbora, dodajući da će "neprijatelji demokratije biti oduševljeni strašnim slikama iz Vašingtona".

Kanadski premijer Džastin Trudo (Justin Trudeau) rekao je za radio stanicu iz Vankuvera da zabrinuto prati situaciju, ali da misli da su "američke demokratske institucije jake" i da se nada će se "sve uskoro vratiti u normalu".

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba pozvao je da se situacija brzo reši za dobrobit SAD i drugih demokratskih zemalja.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg napisao je na Tviteru da se "ishod demokratskih izbora mora poštovati".

Visoki turski zvaničnici na događaje u Vašingtonu reagovali na način koji je, kako navodi NPR, na društvenim medijima opisan kao "vrhunsko trolovanje".

Predsedavajući turskog parlamenta Mustafa Sentop na Tviteru je napisao da "smo mi (u Turskoj) uvek bili za zakon i demokratiju i to preporučujemo svima".

Komentar je ocenjen kao ironičan, pošto dolazi od visokog člana vladajuće stranke predsednika Redžepa Tajipa Erdoana. Pripadnici Erdoanove bezbednosne pratnje su u maju 2017. napali demonstrante koji su protestovali zbog poziva turskom predsedniku da se sastane s Trampom u Beloj kući.

Erdoanov portparol rekao je da Turska "sa zabrinutošću prati dešavanja u SAD", dok je Ministarstvo spoljnih poslova upozorilo turske građane u SAD da izbegavaju gužve.

Haos unutar američkog Kongresa
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:49 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG