Dostupni linkovi

Tramp stiže u posetu Kenoši uprkos protivljenju guvernera


Helikopter u kojem se nalazi predsednik SAD Donald Tramp, 14. avgust 2020.
Helikopter u kojem se nalazi predsednik SAD Donald Tramp, 14. avgust 2020.

Predsednik SAD Donald Tramp (Trump) i njegov rival na predstojećim izborima demokrata Džo Bajden (Joe Biden) međusobno se optužuju zbog nasilja u Portlandu, država Oregon, proteklog vikenda, u kome je ubijen pristalica ultradesnice.

Tramp je kritikovao gradonačelnika Portlanda Teda Vilera (Wheeler) jer je, kako je naveo, dopustio "smrt i uništenje grada".

Istovremeno, Bajden je izjavio da je Tramp "nepromišljeno ohrabrivao nasilje".

Bajden u ponedjeljak uveče započinje kampanju u Pitsburgu, dok Tramp, uprkos protivljenju guvernera Viskonsina, planira da poseti u utorak Kenošu, gde je nedavno u policijskoj pucnjavi ranjen Afroamerikanac Džekob Blejk (Jacob Blake).

Polemike oko Trampove posete

Bela kuća je navela da je razlog Trampove posete Kenoši da se sretne sa lokalnom policijom i "utvrdi štetu od nedavnih nemira".

U nedelju je guverner Viskonsina, u kojoj se nalazi Kenoša, demokrata Toni (Tony) Evers izjavio da se boji da će Trampova poseta rasplamsati tenzije, pozivajući ga da otkaže posetu.

"Bojim se da će Vaše prisustvo samo otežati zaceljivanje naših rana, odložiti naš rad na prevladavanju podela i da zajednički krenemo napred," istakao je Evers.

Međutim, Bela kuća je navela da je "skrušena" zbog poziva ljudi iz Kenoše koji podzravljaju predsednikovu posetu.

"Oni žude za liderstvom u cilju podrške lokalnoj policiji i poslovnom svetu čiji su objekti vandalizovani," navodi se u saopštenju Bele kuće dostavljenom Vošington postu (The Washington Post).

SAD: Rušenje spomenika Konfederacije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:46 0:00

"Predsednik Tramp se raduje poseti u utorak u cilju pomoći zaceljivanju rana ovog divnog grada i njegovoj obnovi," dodaje se u saopštenju.

Kako navodi BBC, mnogi Amerikanci će pratiti da li će se predsednik SAD sastati i sa Blejkovom porodicom.

Viskonsin je jedna od neodlučnih država (swing state), koje su ključne za ishod predsedničkih izbora u novembru.

Ubistvo u Portlandu

U sukobima Trampovih pristalica i demontranata protiv rasizma i policijske brutalnost u subotu veče je ubijena jedna osoba koja je pogođena u grudi.

Policija nije objavila identitet žrtve, ali je osnivač ultradesničarske organizacije "Patriot Prayer" (Patriotska molitva) izjavio da se radi o Eronu "Džeju" Denijelsonu (Aaron "Jay" Danielson), dodajući da je bio "dobar prijatelj i pristalica", javlja AP.

Njujork Tajms je objavio snimke napravljene tokom sukoba na kojima se vidi da demonstranti gađaju neidentifikovanim predmetima kamionet sa američkom zastavom i natpisom "Svi životi su važni" (All Live Matter) koji je, navodno, pripadao Trampovim pristalicama.

Protesti u Portlandu, jul 2020.
Protesti u Portlandu, jul 2020.

Potom se vidi kako sa crnog kamioneta sa istaknutom zastavom "Oregon za Trumpa", jedna osoba puca puškom za paintball (meci sa bojom) na demonstrante koji protestuju protiv policijske brutalnosti.

Do ovih haotičnih scena je došlo dva dana nakon što je Tramp na konvenciji republikanaca – kao deo svoje kampanje "zakon i red" – pomenuo Portland kao liberalni grad preplavljen nasiljem

Trampove pristalice su krenule u Portland treću subotu za redom. U ovu subotu okupili su se nakon poziva grupe na Fejsbuku pod zastavom "Tramp 2020, vožnja Portlandom".

Karavan sa 600 automobila, u kojima je bilo hiljadu Trampovih pristalica, okupio se tokom dana ispred jednog tržnog centra na periferiji, a potom krenuo u centar grada, gde su pripadnici pokreta "Crni životi su bitni" (Black Lives Matter) pokušali da ih zaustavi stojeći na ulicama i blokirajući mostove, prenosi Gardijan (Guardian).

Policija je uhapsila deset lica koja su učestvovala u sukobima.

U Portlandu se svakodnevno održavaju protesti protiv policijskog nasilja zbog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda (George Floyd) tokom privođenja u maju. Javnost je dodatno ustalasalo nedavno ranjavanje Afroamerikanca Džekoba Blejka (Jacob Blake) na koga je pucala policija u Kenoši u Viskonsinu.

Tramp: Gradonačelnik ‘imbecil’

Tramp je žestoko kritikovao gradonačenika Portlanda Teda Vilera, člana Demokratske stranke, jer je odbio da pozove u pomoć Nacionalnu gardu. Istovremeno, predsednik SAD je optužio Vilera, kao i sve gradonačelnike iz Demokratske stranke, da su popustljivi prema nasilju.

"Za manje od jednog sata naša Nacionalna garda bi rešila te probleme", napisao je Tramp na Tviteru.

On je istakao da se "Portland nikada neće oporaviti sa gradonačelnikom imbecilom", predlažući ponovo slanje federalnih snaga u ovaj grad.

Prethodno je ministar za domovinsku bezbednost Čad Volf (Chad Wolf) izjavio da su demokratski zvaničnici u Portlandu dopustili "bezakonje i haos", dodajući da su "sve opcije u igri" da bi se rešila situacija.

Gradonačelnik Portlanda: Ne treba nam Vaša pomoć

S druge strane, demokrati optužuju Trampa da doliva ulje na vatru i podstiče nasilje.

Gradonačelnik Viler je u petak u otvorenom pismu predsedniku SAD odbacio njegov predlog o slanju federalnih snaga u Portland.

"Ne trebaju nam Vaše politike podela i demagogije. Već smo videli Vaše bezobzirno zamenarivanje ljudskih života Vašim nevičnim odgovorom na pandemiju COVID-a. Znamo da ste zaključili da su slike nasilja i vandalizma vaša jedina karta za reizbor," naveo je Viler.

On je dodao da su desetine hiljada građana Portlanda mirno protestovali zbog plemenitog cilja poboljšanja urušenog pravosudnog sistema.

"Kada ste prošlog meseca poslali federalne snage u Portland, samo ste pogoršali situaciju," zaključio je Viler.

Gradonačelnik Portlanda je izjavio u nedelju da mu se "cepa srce" zbog tragedije prethodne noći.

On je pozvao one "koji traže osvetu" zbog ubistva da ne dolaze u Portland, optužujući snage sa strane da podstiču nasilje u ovom gradu.

Polemika Tramp-Bajden

Tramp je istovremeno optužio Bajdena da je "nespreman da vodi".

Predsednički kandidat demokrata je uzvatio: "[Trump] možda veruje da ga tvitovanje o zakonu i redu čini jakim – međutim njegov propust da pozove svoje pristalice da okončaju podsticanje sukoba, samo pokazuje koliko je slab."

Zakon i red su jedna od ključnih tema Trampove kampanje za reizbor, prikazujući demokrate i Bajdena kao isuviše blage prema kriminalu, podseća BBC.

XS
SM
MD
LG