Dostupni linkovi

Tramp na samitu NATO početkom decembra u Londonu


Donal Tramp, ilustrativna fotografija
Donal Tramp, ilustrativna fotografija

Američki predsednik Donald Tramp će početkom decembra boraviti u Londonu gde će učestvovati na samitu NATO-a i prisustvovati prijemu koji će organizovati britanska kraljica Elizabeta Druga u Bakingemskoj palati, saopštila je danas Bela kuća.

Samit posvećen 70. godišnjici Alijanse biće održan 3. i 4. decembra u jednom luksuznom centru za golf kod Londona.

Tramp će boraviti u Velikoj Britaniji poslednjih dana kampanje za vanredne parlamentarne izbore zakazane za 12. decembar. Ti izbori su važni zbog rešavanja pitanja Bregzita.

Američki predsednik nije ranije krio da podržava britanskog premijera Borisa Džonsoma kojem je obećao "veličanstven" trgovinski sporazum posle istupanja Velike Britanije iz članstva u Evropskoj uniji (EU). Međutim, Tramp je nedavno izrazio određenju rezervisanost prema sporazumu koji je njegov "prijatelj" Džonson postigao sa Briselom o Bregzitu navodeći da takav dogovor ne bi bio dobar za budući trgovinski sporazum sa SAD.

Američki predsednik je početkom juna bio u Londonu nešto pre ostavke tadašnje premijerke Tereze Mej koju je ranije kritikovao. Tada je iskoristio priliku da hvali kandidate za buduće premijere, među kojima je najviše hvalio Džonsona.

Bela kuća navela je da će Tramp na samitu NATO-a hvaliti napredak te organizacije i napomenuti da zemlje članice treba bolje da podele finansijski teret.

XS
SM
MD
LG