Dostupni linkovi

Kako je svijet upoznao crnogorskog premijera


Mesta za predsednika Trampa
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:23 0:00

Mesta za predsednika Trampa

Video snimak na kojem je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp, tokom obilaska zgrade NATO, izgurao premijera Crne Gore Duška Markovića da bi se našao u prvom redu do Jensa Stoltenberga generalnog sekretara NATO obišao je svijet.

Svi online mediji, vodeće svjetske televizije i društvene mreže prenijeli su kratak video sadržaj koji su pratili različiti komentari. I premijer Crne Gore Duško Marković komentarisao je ovu neobičnu situaciju na konferenciji za novinare u Briselu .

„Ja nijesam uopšte registrovao. Vidio sam na društvenim mrežama reakcije tim povodom. To je jedna bezazlena situacija i nikako se drugačije ne može protumačiti. Ali kada se već danas novinari, na tu scenu, na različite načine određuju želim da kažem da je i prirodno da predsjednik SAD bude u prvom redu. I pripada mu“, rekao je Marković poslije sastanka lidera zemalja članica NATO.

Uz video snimak koji je „zapalilio“ društvene mreže reagovali su novinari vodećih svjetskih medija CNN i BBC a uz tekstove su išli i brojni komentari poznatih ličnosti.

Sve se to dešavalo, kako mnogi ocjenjuju, u istorijskom danu za Crnu Goru zbog formalnog članstva u NATO. Ali je ovaj snimak, sa margine samita u Briselu, postao 'top tema' svjetskih medija.

Na domaćoj sceni video-klip je prvi prenio najčitaniji crnogorski portal „Vijesti“ a urednik Srdan Kosović prenosi za Radio Slobodna Evropa kako su na ovu neobičnu situaciju reagovali crnogorski građani i njihova čitalačka publika.

„ Jasno je sve kada vidite da su dvije najpopularnije vijesti u poslednja 24 sata upravo sama ta situacija i druga, objašjenje premijera Markovića. Koliko je ova vijest, koja i nije plod nekog novinarskog rada već puko prenošenje, popularna najbolje govori podatak da su ubrzo zajedno imale preko 70 hiljada čitanja i preko tri stotine komentara“, kazao je Kosović.

Portparol Bijele kuće Šon Spajser u komentaru ovim povodom rekao je da nije vidio snimak koji je postao pravi hit na društvenim mrežama ali pretpostavlja, kako je kazao, da je Tramp samo išao na svoje predodređeno mjesto, dok zvaničnik Bijele kuće Filip Raker smatra da je sve urađeno po NATO protokolu.

Sasvim drugačija reakcija, međutim, stiže od građana SAD–a koji su pokrenuli peticiju kojom se zahtjeva da se Tramp izvini premijeru Dušku Markoviću. Peticiju treba da potpiše još 99.974 punoljetnih Amerikanaca da bi se dobio odgovor Bijele kuće. U obrazloženju peticije navedeno je da ovaj potez predsjednika SAD smatraju uvredom za američki narod i za sve članice NATO-a.

Psiholog Radoje Cerović za RSE kaže da je nakon ovog događaja Crnu Goru kao novu članicu NATO porodice i njenog premijera Markovića vidio i upoznao mnogo veći broj građana svijeta nego što bi to inače bio slučaj.

„U ovom trenutku mi bi mogli da očekujemo da neko ko je čuo za činjenicu da je nova zemlja primljena u NATO da je to neka zemlja koju ne može da nađe na mapi, za koju ne zna gdje se nalazi, vjerovatno neće znati ni ubuduće. Onog trenutka kada se ovakav incident ili događaj, da tako kažem, odigrao ono što mi zovemo doseg te informacije je višestruko multiplikovan.

Pomnožen sa jednim nevjerovatnim koeficijentom, pa je u ovom trenutku mnogo, mogo više ljudi nego što bi to bilo za očekivati saznalo za događaj prijema Crne Gore u NATO, saznalo kako izgleda taj ministar odnosno, Predsjednik Vlade Crne Gore i saznalo za Crnu Goru kroz taj događaj. To je nevjerovatan paradoks, koji je tipičan za novu teoriju medija i za novu teoriju komunikacije“, kaže Cerović.

I dok su za stručnjake ovakvi događaji predmet naučnih analiza i materijal za proučavanje, laičkoj javnosti ovakvi događaji pokazuju, objašnjava Radoje Cerović, na koji način danas funkcioniše komunikacija.

„A to je: da ono što je veoma važno ili što mislimo da je veoma važno uopšte to ne mora da bude. Ono što djeluje marginalno postaje nesrazmjerno važnije u ovakvim situacijama“, zaključio je Cerović.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG