Dostupni linkovi

Tramp kritikovan zbog pretnji iranskim znamenitostima


Persepolis, drevni grad u blizini Širaza u Iranu, od 1979. godine pod zaštitom UNESKO
Persepolis, drevni grad u blizini Širaza u Iranu, od 1979. godine pod zaštitom UNESKO

Predsednik SAD Donald Tramp se suočava sa rastućim kritikama zbog pretnje da će gađati iranska kulturna središta među 52 cilja, ukoliko zvanični Teheran odluči da napadne Amerikance i američke interese u znak odmazde zbog ubistva generala Kasema Sulejmanija.

Tramp je ponovio pretnju i nakon što su UNESKO i šef britanske diplomatije upozorili da su kulturne znamenitosti pod zaštitom, a američki državni sekretar i šef Pentagona istakli da će delovati u okviru međunarodnog zakona.

Generalna direktora Organizacije UN za nauku, obrazovanje i kulturu (UNESKO) Odri Azule (Audrey Azoulay), kazala je da su SAD i Iran potpisali 1972. Konvenciju o zaštiti svetske prirodne i kulturne baštine.

Takođe, da su parafirali Konvenciju iz 1954. godine o zaštiti kultnih znamenitosti u slučaju oružanog sukoba. Tramp je povukao SAD iz UNESKO-a 2018. godine, navodeći kao razlogi navodne "antiizraelske predrasude".

Američka demokratska senatorka Elizabet Voren (Elizabeth Warren) i senator Kris Marfi (Chris Murphy) su izjavili da Tramp "preti da izvrši ratni zločin", što je na tragu sličnog saopštenja šefa iranske diplomatije Džavada Zarifa.

Britanski ministar inostranih poslova Dominik Rab (Dominic Raab) je izjavio da su kulturne znamenitosti zaštićene međunarodnim zakonom te da njegova zemlja očekuje da se to poštuje.

BBC podseća da je Bliski istok pretrpeo mnoštvo napada ekstremističke "Islamske države", koja je uništavala džamije, hramove, crkve i poznata kulturna središta, kao što je Palmira u Siriji. Prethodno su talibani uništili najvišu Budinu statuu na svetu u avganistanskoj provinciji Bamjan.

Tramp ponovio pretnje

Američki državni sekretar Majk (Mike) Pompeo je nastojao da ublaži ovaj Trampov stav, navodeći da će njegova zemlja delovati u okviru međunarodnog prava.

Međutim, predsednik SAD je ponovio svoju pretnju, ističući da je "njima dozvoljeno da ubijaju naše ljude, da muče i sakate naše ljudi, postavljaju bombe na putevima i raznose naše ljude – a nama nije dopušteno da diramo njihova kulturna središta? To tako ne ide."

Savetnica Bele kuće Kelen Konvej (Kellyanne Conway) je branila Trampa, naglašavajući da on nije "nanišanio" kulturne znamenitosti, već samo "postavio pitanje".

Ona je dodala da "Iran ima mnoštvo strateških vojnih lokaliteta za koja možete da navedete da su takođe i kulturne znamenitosti". Konvej je kasnije precizirala da nije sugerisala da zvanični Teheran kamuflira vojne ciljeve kao kulturna središta.

Šef Pentagona Mark Esper je na pitanje da li će američka vojska gađati i lokalitete kulture, kazao: "Sledićemo zakon o oružanim sukobima."

Na sledeće pitanje da li to znači – ne "jer bi to bio ratni zločin?", on je ponovio: "Takvi su zakoni o oružanim sukobima."

Tramp je prethodno u subotu napisao na Tviteru da su SAD odredile 52 cilja "neki od njih su od posebnog značaja za Iran i iransku kulturu" upozoravajući da će biti "pogođeni vrlo brzo i vrlo jako", ukoliko zvančni Teheran napadneameričke interese i Amerikance.

Tramp je na Tviteru napisao da, nakon ubistva iranskog generala Kasema Sulejmanija u akciji američkog drona, "Iran otvoreno navodi da će napasti američke mete u znak odmazde", dodavši da SAD neće dopustiti pretnje.

Trampova pretnja ujedinila Irance

Ubistvo Sulejmanija, kako navodi BBC, podelilo je Irance. Doduše, većina je to osudila, ali je deo slavio na društvenim mrežama, s obzirom da su jedinice pod komandom Sulejmanija optuživane za učešće u nasilnom slamanju protesta u Iranu u kojima je ubijeno najmanje 200 demonstranata, prema podacima Amnesti Internešenela (Amnesty International), dok američki specijalni predstavnik za Iran Brajan Huk (Brian Hook) tvrdi da je stradalo više od hiljadu građana ove zemlje.

Međutim, Trampova pretnja je ujedinila Irance različitih opredeljenja.

Pojedina kulturna središta su ujedno i verska, ali i sekularni i religiozni Iranci su ponosni na svoju baštinu, osuđujući stav predsednika SAD.

Ministar inostranih poslova Zarif je uporedio Trampa sa "Islamskom državom" koja je uništila mnoge kulturne znamenitosti u Siriji.

Najvažnija kulturna središta

Palata Golestan u Teheranu
Palata Golestan u Teheranu

U Iranu se nalaze 24 lokaliteta pod zaštitom UNESKO-a. Među njima su:

  • Persepolis, prestonica drevnog persijskog Ahemedinskog carstva, čiji najstariji ostaci datiraju još iz 6. veka pre nove ere.
  • Nakš-e Džahan trg (Šahov trg) u Isfahanu iz 17 veka, jedan od najvećih na svetu.
  • Palata Golestan u Teheranu, rezidencija i sedište dinastije Kadžar koja je vladala Iranom od 1785 to 1925.
  • Kompleks sa tri jermenska manastira na severozapadu zemlje između 7 i 14 veka.
  • Bazar u Tabrizu je takođe na listi zaštićenih svetskih kulturnih dobara.
  • Tahte Solejman na kome se nalaze ostaci glavnog zorostrijanskog svetilišta i Hrama vatre (6. i 7. vek), pred kojom su se molili sasanidski vladari pre stupanja na presto. Deo ovog komleksa je kasnije delimično obnovljen kao džamija.
  • Sultanija: Jedna od prestonica starog Irana 240 kilometara udaljena od Teherana.
  • Behistuinski natpisi iz perioda Darija Velikog, vladara Persijskog carstva u 6. veku pre nove ere.

Postoje i mnoga druga središta – koja nisu na UNESKO-voj listi – ali su od velikog značaja za kulturu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG