Dostupni linkovi

Državljanstvo SAD: Historijska praksa dovedena u pitanje


Američki pasoš
Američki pasoš

Dugogodišnji princip da se državljanstvo SAD stiče rođenjem je na udaru, kako se zahuktava rasprava oko imigracione politike uoči novembarskih izbora koji će odlučiti o sastavu Kongresa.

Predsjednik Donald Tramp, čija republikanska stranka ima većinu u Predstavničkom domu i Senatu, pokrenuo je debatu svojom izjavom, u intervjuu ove sedmice, da će ukinuti državljanstvo dodjeljeno rođenjem za djecu rođenu u Sjedinjenim Državama, a čiji roditelji nisu već državljani ove zemlje ili su ilegalni migranti.

"Mi smo jedina zemlja na svijetu u kojoj, osoba kada dođe i dobije bebu, beba postaje građanin Sjedinjenih Država...sa svim beneficijama", izjavio je Tramp u intervjuu 30. oktobra za portal Axios, a koji je naveo da više od 30 država omogućava pravo na državljanstvo rođenjem. "To je smiješno je, smiješno je i mora da okonča".


Kazao je da su mu pravnici u timu govorili kako može okončati ovu praksu izvršnom naredbom. "U procesu je... dogodit će se."

Sugestija da sticanje prava na državljanstvo rođenjem može ukinuti jednim pokretom olovke dočekana je sa neslaganjem, i među redovima njegovih stranačkih kolega, ali Tramp je nastavio u istom tonu 31. oktobra, tvrdeći da ova praksa nema uporište u Ustavu.

"Takozvano državljanstvo po rođenju, koje našu državu košta milijarde dolara i nije fer prema našim građanima, će biti okončano na ovaj ili onaj način. Nije pokriveno 14. amandmanom zbog riječi 'i koje su predmet njihove nadležnosti'. Mnogi pravni eksperti misle tako," napisao je Tramp na Tviteru.


U 14. amandmanu se navodi: "Sve osobe rođene ili naturalizovane od strane Sjedinjenih Država, i koje su predmet njihove nadležnosti, su građani Sjedinjenih država i države u kojoj borave."

Tramp i potpredsjednik Majk Pens raspravljaju oko toga da se Vrhovni sud SAD nije nikada izjasnio o tome da li se sporna fraza konkretno odnosi na "ljude koji su u zemlji ilegalno".

Na prijemu održanom 30. oktobra sa portalom Politico (Politiko), Pens je potvrdio da je administracija "razmatrala korake koji bi preispitali državljanstvo stečeno rođenjem", kao dio sveobuhvatnog sagledavanja američkih zakona koji privlače ljude ilegalno u državu.

​Demokrate optužuju Trampa i republikance za korištenje imigracionog pitanja kako bi podigli paniku i kao poziv da privuku svoje pristalice na glasačka mjesta da bi zadržali kontrolu nad Kongresom.

U međuvremenu, neki republikanci su skeptično reagovali na Trampov prijedlog.

Visoko rangirani republikanac u Kongresu, predsjedavajući Predstavničkog doma Pol Rajan, odgovorio je na radio stanici Kentaki WVLK 30. oktobra da "se to očito ne može uraditi. Ne može se ukinuti sticanje državljanstva izvršnom naredbom."

Džejms Ho, konzervativac kojeg je Tramp imenovao u Federalni žalbeni sud, napisao je 2006. godine da sticanje državljanstva rođenjem "djecu nedokumentovanih migranata ništa manje ne štiti nego potomke putnika sa Mejflovera (Mayflower)."

Ovakvi stavovi mnoge stručnjake ustavnog prava naveli su da se zapitaju da li će promjene koje je predložio Tramp preživjeti kontrolu američkog federalnog sudskog sistema bez, u najmanju ruku, akta od strane Kongresa.

U ovakvoj političkoj klimi, uz skoro jednoglasno protivljenje demokrata i neke skeptične republikanske zastupnike, akt Kongresa kojim bi se ukinula praksa dodjeljivanja državljanstva rođenjem smatra se malo vjerovatnim.

Međutim, neki posmatrači kažu da je moguće da zakonodavci mogu pokušati promijeniti specifična pravila građanstva koja su sada u praksi za djecu rođene roditeljima koji su u Sjedinjenim Državama ilegalno.

Pravnici navode da bi definitivan način da se okonča ovakva praksa sticanja državljanstva morao ići kroz komplikovani proces izmjena Ustava SAD. Ali, to bi zahtjevalo da predložene izmjene dobiju dvotrećinsku podršku i Senata i Predstavničkog doma, a onda da butu ratifikovane od najmanje tri četvrtine svih država u SAD.

Duga historija

Rođenje na tlu SAD-a podvlači se kao fundamentalni pravni princip o sticanju državljanstva kroz američku historiju. Proizilazi iz presude iz oblasti običajnog prava engleskog suda 1608. godine u kojoje se navodi da "osoba stiče status po rođenju i mjestu rođenja - osoba rođena na teritoriji na kojoj vlada kralj duguje vjernost suverenu, a zauzvrat ima pravo na zaštitu od strane kralja."

Ali, ovaj princip se nije primjenjivao za robove ili njihovu djecu u Sjedinjenim Državama sve do završetka Civilnog rata i donošenja Zakon o građanskim pravima i 14. amandmana 1868. godine.

Za Indijance koji su rođeni u Sjedinjenim Državama, koji se smatraju posebnim slučajem, američko državljanstvo nije bilo zagarantovano dok Kongres nije usvojio Zakon o indijanskom državljanstvu iz 1924. godine.
Mnogi eksperti za ustavno pravo tvrde da postoji duga historija sudske prakse, uključujući i niz odluka Vrhovnog suda u Sjedinjenim Državama, zbog čega je malo vjerovatno da će predsjednički nalog ili čak i kongresni zakon biti podržani kao ustavni od strane federalnih sudova Sjedinjenih Država.

U jednom ključnom slučaju iz 1898. godine, SAD protiv Vong Kim Arka, Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država je presudio da je sin kineskih državljana, koji je rođen u San Francisku, zapravo državljanin SAD, prema 14. amandmanu.

U tom slučaju, Vrhovni sud dao je široku interpretaciju fraze koju Trampa sada dovodi u pitanje, a koja je navedena u 14. amandmanu. Presuđeno je da je svrha tih riječi "izgleda da se isključe, u najkraćem" dvije vrste slučajeva -"djeca rođena od stranih neprijatelja u neprijateljskoj okupaciji i djeca diplomatskih predstavnika strane države".

Međutim, pravnici koji podržavaju Trampov poziv za promjenu prakse sticanja državljanstva SAD tvrde da je odluka Vrhovnog suda iz 1898. godine uključivala slučaj djeteta rođenog zakonito i čiji su roditelji stalni stanovnici.
Kažu da je taj slučaj mnogo drugačiji od situacije kada se rodi dijete roditelja koji su ilegalno u Sjedinjenim Državama.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG