Dostupni linkovi

Tragovi Vikinga na jugu Kanade


Tragovi Vikinga nađeni na jugu Kanade dokazuju da su Vikinzi bili u Americi prije Kristofora Kolumba. Novo nalazište otkriveno je 500 kilometara južnije od mjesta za koje se do sada mislilo da je krajnja točka na kojoj su bili u Kanadi.

Teorija da je Kristofor Kolumbo bio prvi Europljanin koji je otkrio sjevernoamerički kontinent uskoro bi mogla pasti u vodu i postati samo jedno od pogrešnih tumačenja povijesti.

Naime, Sarah Parcak, znanstvenica sa Sveučilišta u Alabami, sasvim je slučajno, koristeći se tehnologijom za promatranje Zemlje iz svemira na području sjeverne Kanade pronašla područje za koje se, prema snimkama vegetacije i boji tla, moglo zaključiti da je u prošlosti bilo naseljeno.

Već prvim istraživanjima ovog područja pronađeno je ložište za kovanje željeza kojima su se koristili Vikinzi!

Prvo je ovo nalazište tragova Vikinga duboko u Kanadi. Do sada se smatralo da su Vikinzi, ploveći s Islanda, preko Grenlanda dolazili do sjevernih oboda Kanade, no da se tamo nisu pretjerano dugo zadržavali. Novo otkriće baca potpuno drugačiju sliku na europsko-sjevernoameričku povijest.

Nalazište je otkriveno oko 500 kilometara južnije od mjesta za koje se do sada mislilo kako je krajnja točka do koje su Vikinzi prispjeli prije oko 1.000 godina.

Kako god bilo, izvjesno je da se Vikinzi nisu zadržali na području sjevernoameričkog kontinenta. Još uvijek nije potpuno jasno razlozi zašto nisu stvorili neku trajnu naseobinu, selo ili gradić, već su svoju prisutnost ograničili, očito, na samo povremene trgovinske postaje.

Možda glavni razlog leži u činjenici što su vikinške ekspedicije do sjeverne Amerike bile rijetke te što broj Vikinga na brodovima nikada nije prelazio tridesetak članova posade. Istovremeno, Vikinzi su poduzimali ekspedicije i na jug Europe, pa čak i na Bliski istok, te je prilično izvjesno kako su im ove trgovinske veze bile znatno bliže i pristupačnije nego veze prema sjevernoameričkom kontinentu.

U svakom slučaju, pronalazak vikinških tragova na Newfoundlandu činjenica je koja otvara novo poglavlje povijesti i redefinira europska istraživanja Novog svijeta. Jer već sada je prilično jasno da Kolumbo nije otkrio novi, već tek zaboravljeni svijet.

XS
SM
MD
LG