Dostupni linkovi

Topčagić: Politički zastoj skup za evropske ambicije BiH


Svakog gosta pet minuta dosta
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:59 0:00
Direktan link

O tome koliko je na putu evropskih integracija BiH izgubila, razgovaramo sa našim ovosedmičnim gostom. To je ambasador misije BiH pri Evropskoj komisiji Osman Topčagić. Razgovarala: Marija Arnautović

Skoro godinu dana od opštih izbora u BiH stvari se nisu pomakle sa mrtve tačke. BiH nema vlast na državnom nivou, predsjednici šest najvećih političkih stranaka nakon odmora ponovo su počeli da pregovaraju, no, kako se čini, ponovo bez ikakvog uspjeha. Najviše je izgubljeno, kažu analitičari, na polju evroatlantskih integracija, odnosno usvajanja zakona bitnih za priključenje zemlje EU. O tome koliko će politički zastoj koštati Bosnu i Hercegovinu na njenom evropskom putu razgovaramo sa ambasadorom misije BiH pri EU Osmanom Topčagićem.

RSE: Gospodine Topčagiću, šta je trebalo biti urađeno u BiH na putu evropskih integracija, a nije zbog toga što nemamo vlast?

Politička kriza se odražava i na unutrašnju situaciju u zemlji, pravi jedan debalans u regiji, u regionalnim odnosima.
Topčagić: Ja trebam reći odmah na početku da je naš plan bio da do kraja 2010. godine dobijemo kandidatski status. Takav plan je objavljen još 2007. godine. On je bio ambiciozan, ali mislimo da je bio i ostvariv. Naime, mi smo već polovinom 2008. godine potpisali Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, i odmah je stupio na snagu privremeni sporazum, krenulo se u provedbu tog sporazuma. Trebalo je dosljedno provoditi privremeni sporazum i nakon toga doći u poziciju da se aplicira za članstvo. Nažalost, to se još ni do danas nije desilo, tako da je BiH jedina država u našoj regiji koja još nije podnijela tu aplikaciju za članstvo u EU.

RSE: Koliko će u tom smislu Bosnu i Hercegovinu koštati ovaj politički zastoj u zemlji koji traje već godinu dana?

Topčagić: Sigurno je da košta. On se odražava i na unutrašnju situaciju u zemlji, pravi jedan debalans u regiji, u regionalnim odnosima, i vjerujem da u cjelini nije dobar ni za EU ako BiH toliko kasni u ovom procesu. Međutim, još nije kasno da hvatamo korak sa ostalim državama u regiji. Naime, u proljeće ove godine EU, njeni ministri vanjskih poslova i EK su usvojili ostvarive uslove za nas da podnesemo zahtjev za članstvo, tu aplikaciju za članstvo u EU. I kako vidimo, sada se gradi politička volja i stvaraju uslovi da se ispuni to što nam je definisano da bismo mogli podnijeti do kraja ove godine, nadamo se, aplikaciju za članstvo u EU.

Sve je moguće uz političku volju

RSE: Šta je sve od obaveza ostalo za taj kandidatski status?

Osman Topčagić
Topčagić: Za podnošenje aplikacije za članstvo, što onda vodi kandidatskom statusu, definisano je da BiH treba da formira Vijeće ministara nakon prošlogodišnjih izbora, da usvoji zakon o državnoj pomoći, što je jedna obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, rok je bio jo 1. juli prošle godine, i treba da počne na kvalitetan način rješavati Sejdić - Finci odluku Evropskog suda za ljudska prava. To su definisani uslovi za podnošenje aplikacije. Očekuje se u najskorijem roku, također, da se usvoji zakon o popisu stanovništva.

RSE: Za posljednjih godinu dana apsolutno ništa od toga što ste naveli se nije pomaklo sa mrtve tačke. Koliko je realno da BiH, pomenili ste rok kraj ove godine, to uradi do kraja ove godine?

Topčagić: Tu treba imati u vidu i onu sitauciju sa dobivanjem bezviznog režima. Tada smo u vrlo kratkom periodu ispunili jedan vrlo ozbiljan set uslova. Kada postoji politička volja, u BiH sve je moguće - da se i u kratkom periodu uradi zaista mnogo. Postoji neka nada da se takva sitaucija ponovi i sa ispunjenjem uslova za podnošenje aplikacije, i onda bi to zaista i moglo da se desi do kraja ove godine. Vidimo da je na Vijeću ministara prošao zakon o državnoj pomoći, on je sada u parlamentarnoj proceduri, dakle, mogao bi biti usvojen. Bio je predmet razgovora i političkih lidera nedavno na sastanku - tako da možda ćemo biti u poziciji i vjerujem da možemo biti u poziciji da podnesemo aplikaciju za članstvo.

RSE: U Briselu ste. Šta kažu evropske diplomate na trenutnu političku situaciju u BiH i da li će biti situacija kada će nam opet progledati kroz prste?

Topčagić: Prije svega odgovor EU je slanje specijalnog predstavnika i novog šefa delegacije u jednoj ličnosti, i to je najbolja manifestacija evropske želje za ojačanim prisustvom u BiH. Nadamo se da će takav angažman i uroditi konkretnim rezultatima i da će nam pomoći u ovom procesu evropskih integracija, uopšte u reformskom procesu u zemlji, a onda da hvatamo korak sa ostalima. Kad se o tome govori, mislim da možemo spomenuti i davanje odgovora na upitnik o stanju u pravosuđu u BiH. Naime, ti odgovori su dostavljeni u predviđenom roku od 31. avgusta. Radilo se o oko 350 pitanja, što je, naravno, možda jedna desetina broja pitanja koja ćemo dobiti kada krenemo prema dobivanju kandidatskog statusa, ali na osnovu uvida koji sam imao u te odgovore, mislim da smo spremili kvalitetne odgovore, blagovremeno, u predviđenom roku - i ja se nadam da onda kad dođemo u poziciju da ispunjavamo taj veliki upitnik od tri, četiri hiljade pitanja koja vode i dobivanju kandidatskog statusa, da ćemo moći također da pokažemo taj kapacitet i sposobnost da napredujemo dalje u ovom procesu evropskih integracija. Ali treba prvo doći u poziciju da podnesemo aplikaciju za članstvo.
XS
SM
MD
LG