Dostupni linkovi

Sorensen: Političari u BiH moraju završiti svoj dio posla


Peter Sorensen, novoimenovani šefa delegacije EU u BiH na press konferenciji, Sarajevo, 09. septembar 2011.
Peter Sorensen, novoimenovani šefa delegacije EU u BiH na press konferenciji, Sarajevo, 09. septembar 2011.
Šef delegacije i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH Peter Sorensen kaže da će unija u narednom periodu biti fokusirana na pružanje pomoći predstavnicima vlasti u BIH, na svim nivoima, kako bi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju BiH stupio na snagu.

To praktično znači, navodi Sorensen, da će biti neophodno da se ispune obaveze iz Privremenog sporazuma, odnosno usvoji Zakon o državnoj pomoći, i provede presuda Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci.

Na pitanje RFE, hoće li to biti moguće, s obzirom da BiH već 11 mjeseci od izbora nema novu izvršnu vlast, te koliko je BiH izgubila na evropskom putu zbog toga, Sorensen je odgovorio:

"Uspostavljanje Vijeća ministara BiH je bitno za Bosnu i Hercegovinu, i prema Ustavu, ono mora biti formirano i u potpunosti funkcionalno. Uspostavljanje vlasti je odgovornost političkih lidera. Razumijem zbog čega meni postavljate to pitanje, ali i kada biste ga postavili bilo kom građaninu, rekli bi vam da je Vlada trebala biti davno formirana. Građani su glasali, i svi oni shvataju da situacija u kojoj je parlament konstituisan, ali nema Vijeća ministara, ne daje pozitivnu sliku. Ljudi to nisu očekivali, i nadam se da će se to brzo i riješiti".

Sorensen je kazao i kako će iskoristiti sastanke koje bude imao sa političkim liderima u BIH kako bi čuo njihovo mišljenje zbog čega vlast na državnom nivou nije formirana.

Šef delegacije EU u BIH ističe i da njegova uloga nije da bude posrednik u razgovorima, ali da će političarima sugerisati da moraju završiti svoj dio obaveza, jer Evropskoj uniji treba partner za razgovore.

Sorensen je demantovao i navode bosanskohercegovačkih medija da je izjavio kako je Dejton stvar prošlosti. Govoreći o tome- ima li na raspolaganju represivne mjere, Sorensen je kazao:

"Uloga specijalnog predstavnika Evropske unije je da u fokus političkih diskusija ukaže na planove Evropske unije. Mi kao Evropska unija imamo na raspolaganju restriktivne mjere i jasno je naznačeno kada i pod kojim uslovima će se korisiti. Ukoliko postoje bilo kakve prijetnje stabilnosti ili Ustavu, postoji mogućnost da Evropska unija predloži zemljama članicama i Vijeću EU da pribjegne ovim mjerama, ali to nisu mjere koje provodi OHR. Jasno je naznačeno da je mandat OHR-a i Evropske unije u BIH razdvojen, naveo je Sorensen".
XS
SM
MD
LG