Dostupni linkovi

Tokom pandemije ugroženija sigurnost djece na internetu


U nekim zemljama prijavljeno je i više prekršaja seksualnog zlostavljanja, poput nagovaranja preko interneta, ucjenjivanja i prisiljavanja, saopćio je EUROPOL
U nekim zemljama prijavljeno je i više prekršaja seksualnog zlostavljanja, poput nagovaranja preko interneta, ucjenjivanja i prisiljavanja, saopćio je EUROPOL

S djecom i seksualnim prijestupnicima zatvorenima u svojim domovima zbog mjera ograničenja uvedenih u borbi protiv pandemije COVID-a 19, tijela za provedbu zakona diljem svijeta primijetila su u posljednjih nekoliko mjeseci da se količina materijala seksualnog iskorištavanja djece povećava, upozorio je Europski policijski ured (EUROPOL).

“Kriza izazvana COVID-om 19 rezultirala je porastom distribucije materijala seksualnog zlostavljanja djece na internetu, koji je već bio na visokim nivoima prije pandemije. Šteta nastala zbog ovog zločina je velika, a svaki put kada se podijeli slika ili videozapis to rezultira ponovljenom viktimizacijom. Utjecaj ovog kriminala teško je procijeniti, a učinkovit odgovor je od najveće važnosti”, naglasila je Catherine De Bolle, izvršna direktorica EUROPOL-a.

Djeca provode više vremena na internetu

Seksualni prijestupnici pojačali su svoje kriminalne aktivnosti na društvenim medijima, putem “peer-to-peer” mreža (umreženih računala bez servera) i na “dark webu”, odnosno tajnim internetskim stranicama. Pokušaji pristupa web lokacijama s materijalima seksualnog zlostavljanja djece, telefonski pozivi i aktivnosti na skrivenim mrežama i internetskim chatovima i forumima gdje se dijele materijali o zlostavljanju djece povećali su se tijekom razdoblja u kojem su brojne zemlje uvele mjere ograničenja kretanja pa i potpuno zatvorile države.

U nekim zemljama prijavljeno je i više prekršaja seksualnog zlostavljanja, poput nagovaranja preko interneta, ucjenjivanja i prisiljavanja, saopćio je EUROPOL.

Broj videozapisa s web kamera znatno se povećao na takvim forumima. Ovo uključuje videozapise u kojima se prikazuju djeca koja su na to prisiljena, videozapise koje djeca proizvode za svoje vršnjake ili kako bi privukla pažnju na društvenim medijima, kao i videozapise koji su snimljeni bez njihovog znanja.

“Natjecanja” organizirana na internetskim forumima u objavljivanju materijala seksualnog iskorištavanja djece također su mogla utjecati na povećanje količine tih materijala. Praćenje ovih foruma pokazuje da su nasilnici brzo shvatili povećanu ranjivost djece koja više vremena provode na internetu.

Na tim forumima počinitelji razmjenjuju ne samo materijale, već i “najbolje prakse” o tome kako izigrati i prisiliti više žrtava da snimaju takve materijale”, upozorio je EUROPOL.

Iako razmjena materijala o zlostavljanju djece obično nije motivirana financijskom dobiti, prijestupnici plaćaju neke njegove oblike, poput zlostavljanja djece koje se uživo emitira. Primjerice, prekršitelji koji ne mogu putovati zbog uvedenih mjera ograničenja mogu zlostavljati djecu preko live streaminga.

Materijali zlostavljanja djece također se mogu prikriti reklamama koje kriminalcima donose zaradu formulom “plati po kliku”. Usporavanje ekonomija povezano s pandemijom može potaknuti porast broja materijala zlostavljane djece snimljenog u ranjivim zajednicama radi zarade. S više online prekršitelja, razmjena materijala zlostavljanja može se nastaviti povećavati, a nove žrtve, koje su zlostavljane tijekom zatočeništva, tek trebaju biti identificirane, navodi EUROPOL.

EUROPOL navodi da je Fondacija Internet Watch izvijestila o gotovo devet miliona blokiranih pokušaja pristupa stranicama s materijalima seksualnog zlostavljanja djece u aprilu 2020. i to samo u Ujedinjenoj Kraljevini.

Podaci organizacije Child Rescue Coalition za Italiju i Španjolsku - dvije države članice EU koje su bile posebno pogođene pandemijom COVID-a 19 - potvrđuju ovu sliku, a obje su zemlje izvijestile o znatnom porastu u martu i aprilu 2020. godine.

Dokumentirano je mnogo rasprava o COVID-u 19 na forumima na dark webu posvećenih seksualnom iskorištavanju djece, uključujući i, kako je naveo EUROPOL, poruke pune entuzijazma o mogućnostima koje se pružaju jer će djeca biti online mnogo više nego prije.

Međutim, većina rasprava usredotočila se na probleme uzrokovane mjerama ograničenja kretanja i o aktivnostima unutar tih zajednica.

Iako se internetska distribucija materijala seksualnog zlostavljanja djece i dalje odvija putem različitih platformi, dijeljenje putem “peer-to-peer” mreže i dalje je jedan od najpopularnijih načina među počiniteljima. Raspodjela i dijeljenje čak i među većim skupinama redovito se odvija i na društvenim mrežama. Razmjena je od marta porasla za 106 posto, kako je izvijestio Forbes.

Što se tiče društvenih mreža, počinitelji redovno otvaraju lažne profile na njima, a aplikacijama koje omogućuju šifriranu, enkriptiranu razmjenu informacija koriste za razmjenu materijala, gdje stvaraju grupe i zajednice.

Obrazovati djecu

EUROPOL upozorava i da sve više djece dijeli eksplicitni materijal na internetu budući da djeca sve više imaju pristup visokokvalitetnim pametnim telefonima i drugim uređajima što, u kombinaciji s relativno niskom sviješću o rizicima stvaranja i dijeljenja takvih materijala, znači da će se ovaj trend vjerojatno nastaviti, posebno u razdoblju kada sve više i više djece ovisi o svom pametnom telefonu ili računalu. Policijski ured Europske unije navodi kako je teško procijeniti povećava li se broj prekršitelja zbog pandemije.

Međutim, ističe da su okolnosti oko pandemije omogućile postojećim počiniteljima pristup široj grupi potencijalnih žrtava. Seksualno zlostavljanje djece i distribucija takvih materijala preko interneta ostat će značajna prijetnja sve dok djeca provode veliku količinu vremena bez nadzora, bilo tijekom slobodnog vremena, bilo dok se obrazuju putem učenja na daljinu.

EUROPOL navodi i kako se prodaja seks-lutki za odrasle značajno povećala otkad je počela karantena do te mjere da je jedna tvornica predvidjela da će trebati nove radnike kako bi išli ukorak s potražnjom. Jedna tvornica za seks-lutke za odrasle zabilježila je porast narudžbi za 51,6 posto u februaru i martu 2020., uz narudžbu u aprilu ove godine veću za 33,2 posto, kako je izvijestio Forbes.

Moguće je da će potražnja biti ista za seks-lutke s likom djece dok su na snazi mjere ograničenja, koje se koriste kao “zamjena” za djecu zbog koje počinitelji obično putuju kako bi ih zlostavljali, navodi EUROPOL.

EUROPOL na kraju navodi da prati prijetnju i pruža kontinuiranu podršku državama članicama u prepoznavanju počinitelja i žrtava. EUROPOL je svojom kampanjom “Trace an Object” uključio javnost u pronalaženje potencijalnih načina za identifikaciju žrtava i počinitelja.

Europska kampanja #SayNo širom svijeta podiže svijest djece o opasnostima s kojima se suočavaju dijeljenjem eksplicitnih materijala na mreži.

Kao što je EUROPOL ranije objavio, samoinicijativni eksplicitni materijal predstavlja značajnu prijetnju dječjoj sigurnosti. Društvo, uključujući i tijela za provedbu zakona, moraju se još više usredotočiti na obrazovanje djece i spriječiti ih da u prvom redu postanu žrtve. Na raspolaganju su materijali i savjeti za osobe koje imaju seksualni interes za djecu kako bi im se pomoglo da svoje ponašanje odvrate od destruktivne stvarnosti, navodi EUROPOL.

XS
SM
MD
LG