Dostupni linkovi

Vrhovni sud Kosova vratio slučaj poslanika Srpske liste na početak


Ivan Todosijević
Ivan Todosijević

Vrhovni sud Kosova je doneo odluku da se sudski postupak u slučaju Ivana Todosijevića, poslanika Srpske liste - vodeće partije kosovskih Srba, vrati na početak, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) njegov advokat Nebojša Vlajić.

Todosijević je bio pravosnažno osuđen na dve godine zatvora zbog govora mržnje u izjavi o Račku, a nakon što je 24. avgusta ove godine Apelacioni sud Kosova odbio kao neosnovanu žalbu advokata, na presudu Osnovnog suda u Prištini od 5. decembra 2019.

Bivši ministar za lokalnu samoupravu u Vladi Kosova i poslanik u Skupštini Kosova, Ivan Todosijević, je bio osuđen zbog izjave iz marta 2019. u Zvečanu na obeležavanju 20. godišnjice bombardovanja tadašnje SR Jugoslavije.

On je tada rekao da je "povod za agresiju na našu zemlju bila tzv. humanitarna katastrofa na Kosovu i Metohiji, izmišljeni Račak".

"A upravo su ti šiptarski teroristi, koji su to sve izmislili, činili najveća zlodela na Kosovu i Metohiji, za koja niko do dan danas nije odgovarao. Činili su zločine pre NATO agresije, ubijali su dobre srpske domaćine i policajce na svom radnom mestu. Svoj krvavi pir nastavili su i tokom agresije i nakon dolaska tzv. Mirovne misije na Kosovo i Metohiju", kazao je Todosijević.

NATO je pokrenuo akciju vazdušnih udara na nekadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju sa ciljem sprečavanja nasilja srpskih vojnih, policijskih i paramilitarnih snaga nad Albancima na Kosovu. Tome je prethodio i masakr nad 45 Albanca u selu Račak uopštini Štimlje.

U međuvremenu je Osnovni sud u Prištini, za nešto više od mesec dana, dva puta odložio izdržavanje zatvorske kazne Todosijeviću, prvi put jer se "nalazio u inostranstvu" a drugi put zbog "zdravstvenih razloga".

Todosijević je na izdržavanje kazne trebao da se javi 6. oktobra.

XS
SM
MD
LG