Dostupni linkovi

TKT fest: Bogatstvo entuzijasta uprkos svemu


Fotografije uz tekst Maja Nikolić
Fotografije uz tekst Maja Nikolić
U Tuzli je na svjetski dan teatra 27. ožujka započeto 8. TKT fest. I ovaj TKT fest bogat je predstavama poznatih redatelja iz BiH, Hrvatske i Srbije, čime će tuzlanski Teatar kabare bez obzira na teška vremena za kulturu zadržati status vodećeg u BiH. Zato se organiziranje TKT festa može nazvati kulturološkom avanturom i nakon osam godina.

Ipak, koliko god neprilike za kulturu bile veće, entiuzijasti poput glumaca u Teatru kabare Tuzla neće odustati od oživljavanja i njegovanja tatarske scene.

„Prepadaju nas sa svih strana, ali sadržaji koji u nama bujaju imaju još uvijek snage da se odupru takvim prepadima“, kaže Vlado Kerošević direktor Teatra kabare Tuzla.

Ovogodišnji TKT fest obilježavaju brojni premijerni projekti koji je Tetar kabare radio samostalno i u koprodukciji s drugim teatrima. Sve predstave koje će ove godine biti prikazane tijekom festivala su izuzetno različite po svojim stilsko znanstvenim utemeljenjima. Publika će moći uživati u estetski diferenciranim predstavama što će ostaviti traga u njihovom pamćenju, a čemu u prilog ide činjenica da je iz godine u godinu sve više posjetitelja TKT festa.

Predstava koja će na festivalu biti premijerno prikazana„Totovi“ autora Ištvana Erkenja, a u režiji Gorana Damjanca rađena je isključivo za otvaranje TKT festa, a govori o obitelji Tot iz jednog mađarskog sela. Njihov sin jedinac se bori u drugom svjetskom ratu, na ruskom frontu. On im piše da je uspio nagovoriti svog nervno rastojenog majora da dođe u goste kod Totovih na dvonedjeljno odsustvo, kako bi ovaj oporavio svoje živce u miru seoske idile.

Zauzvrat, major je njihovom sinu, zastavniku Tot Đuli, vojna pošta 707/7, obećao prekomandu s fronta u njegovu toplu bataljonsku kancelariju. Totovi, presretni zbog ovoga, vrše ’generalno spremanje’ kuće, dvorišta, pa i sela, kako bi se dobročinitelj njihovog sina osjećao što bolje kod njih. Ova groteskna tragikomedija postaje napeta kada obitelj Tot shvača kako majora nije lako ugostiti.

Temelji društva

Repertoar ovogodišnjeg TKT festa bogat je ne samo predstavama, od kojih se neke i premijerno izvode, več će tijekom festivala biti upriličena i izložba i umjetnička večer autora Srđana Vukadonovića povodom 100 godina rođenja Meše Selimovića. Upravo Teatar kabare Tuzla je tijekom osam godina na svojoj sceni postavljao najznačajnija djela ovog najvećeg bh. pisca.

„Budući da je teatar kabare jedan od tri kazališna ansambla u BiH koji su djela Meše Selimovića postavili na pozornicu, opredjelili smo se da se bavimo djelom Mše Selimovića. Ovaj pisac je grandiozan i jedna vrsta monomentalne književne građevine“,
kaže Vukadinović.

Ovo sve što se događa dogoditi će se u inat svemu. Na žalost nisam pristalica te sintagme i tog značenja, nisam pristalica da se umjetnost radi iz inata, ali isto tako ne mogu se pomiriti s činjenicom da teatar koji gradimo sebi 35 godina bude spriječen i onemogućen vanjskim utjecajima.
Zbog teških financijskih uvjeta i zbog neprepoznavanja opstojnosti teatra u BiH, ove godine je bilo dovedeno u pitanje njegovo održavanje.

„Ovo sve što se događa dogoditi će se u inat svemu. Na žalost nisam pristalica te sintagme i tog značenja, nisam pristalica da se umjetnost radi iz inata, ali isto tako ne mogu se pomiriti s činjenicom da teatar koji gradimo sebi 35 godina bude spriječen i onemogućen vanjskim utjecajima”,
kazao je umjetnički direktor TKT-a Vlado Kerošević.

”Kad vanjski uvjeti budu apslolutni u meni će postojati teatar koji će se realizirati u najužem krugu onih koje to bude zanimalo. Iz prostog razloga društvo u kojem umjetnost odumire kao najsofisticiraniji dio kulture nema nikakve šanse. Temelji tog društva su u velikoj krizi”,
zaključuje Kerošević.

Tradicionalno, i ove godine izlazi monografija Teatra "Kabare" Tuzla pod nazivom "Cjelovitost teatarskog bića i Teatar 'Kabare'", koja zaokružuje jednu cjelinu teatarskih dešavanja i teatarskih događanja.

Repertoar VIII TKT Festa - Dani akademskog teatra 2010.

Repertoar VIII TKT Festa - Dani akademskog teatra 2010.

1. Premijera: ”Totovi”, 27.03.2010. u 19.30 sati u Teatru Kabare Tuzla
2. Izložba i godišnjica ”Meša Selimović na sceni TKT-a’‘, 28.03.2010. u 19.30 sati u Teatru Kabare Tuzla
3. Monodrama za djecu ”Čeketalo” i Kabaretni kolaž ”Nasmešite se to ne boli’‘, u 13.00 i 19.30 u Teatru Kabare Tuzla
4. Premijera: ”Hanibal podzemni”, 30.03.2010. u 19.30 sati Teatar Kabare Tuzla
5. Predstava: ”Shakespeare na exit”, 31.03.2010. u 17.00 i 19.30 sati u Teatru Kabare Tuzla
6. Predstava: ”Srce boksača”, 01.04.2010. u 19.30 sati u Teatru Kabare Tuzla
7. Predstava : ”Eling”, 02.04.2010. u 19.30 sati u Teatru Kabare Tuzla
8. Predstava pantomima: ”Lice iza lica”, 03.04.2010. u 19.30 sati u Teatru Kabare Tuzla
9. Predstava: ”Kos”, 04.04.2010. u 19.30 sati u Teatru Kabare Tuzla
10. Predstava: ”Njegove tri sestre”, 05.04.2010. u 19.30 sati u Teatru Kabare Tuzla
11. Predstava: ”Do viđenja u Budimpešti”, 06.04.2010. u 19.30 sati u Teatru Kabare Tuzla.
XS
SM
MD
LG