Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Naučnici izumili tkaninu koja ne grije već hladi


Ilustrativna fotografija

Izvor: ENGLISH.GOV.CN

Temperatura kože osobe koja nosi jedan sloj pamučne odjeće u prosjeku se povisi za 3,5 stepena Celzijusovih, odnosno za 2,9 kad je riječ o polietilenskoj sintetici. Ipak, naučnici pronašli način da proizvedu tkaninu koja osobu zagrijeva za samo 0,8 stepeni Celzijusovih, piše Science.

Riječ je o polietilenskoj varijanti materijala koji se inače koristi kao obloga za litijumske baterije kako bi se spriječio nastanak kratkih spojeva. Tkanina ne propušta svjetlost iz ljudima vidljivog spektra, ali je nanoporozna u dovoljnoj mjeri da kroz nju bez problema prolazi infracrveno zračenje ljudskog tijela, tačnije između 50 i 1000 nanometara.

"Dok sjedimo u kancelariji, između 40 i 60 odsto naše tjelesne toplote emituje se putem infracrvenog zračenja", izjavio je za Science Šanhuj Fan sa Univerziteta Stenford.

Naučnici takođe navode u izvještaju da je tkanina dovoljno otporna na mehanička naprezanja da može da se koristi u tekstilnoj industriji, i da je u dovoljnoj mjeri vodootporna. Oni smatraju da bi upotrebom odećom za radnike u radnim prostorijama mogla da se ostvari velika ušteda na energiji za hlađenje.

Svetlana Boriskina s MIT-a izjavila je takođe za Science da bi zahvaljujući novoj tkanini temperatura u klimatizovanim prostorijama mogla da se povisi za 1-4 stepeni Celzijusovih, što bi značilo uštedu energije i do 45 odsto.

XS
SM
MD
LG