Dostupni linkovi

Titova biblioteka postala kulturno dobro


Titova biblioteka u Beogradu u Užičkoj 15, foto: Muzej istorije Jugoslavije
Titova biblioteka u Beogradu u Užičkoj 15, foto: Muzej istorije Jugoslavije
Biblioteka Josipa Broza Tita, deo kompleksa Muzeja istorije Jugoslavije u Beogradu, nedavno je uvrštena u kulturno dobro od velikog značaja. Odlukom Narodne biblioteke Srbije, književna zbirka doživotnog predsednika SFRJ, koja broji preko 11.000 naslova, stavljena je na listu stare i retke bibliotečke građe.

Biblioteka je nastajala u periodu od 1940. do 1980. godine, a njen fond obuhvata dela iz oblasti istorije, umetnosti, književnosti, beletristike, filozofije, religije, politike.

Posebno se izdvajaju knjige sa posvetama i potpisima značajnih svetskih i domaćih ličnosti. Takvih knjiga je na Titovim policama više od 1.700, kaže Mirjana Slavković iz Muzeja istorije Jugoslavije.

“Među njima su, naravno, političari sa različitih strana sveta: od Čerčila, preko Nehrua i Indire Gandi, Sekua Turea, a tu si i domaći pisci i umetnici. Čini se da se iz tih posveta može dosta čitati. Mnoge od ovih knjiga imaju prateća pisma i priloge koji svedoče o samom činu predavanja i o odnosu Tita sa tim ličnostima”, kaže Slavkovićeva.

“Biblioteka”, dodaje, “svakako ima značaj i kao svedočanstvo o jednoj istorijskoj ličnosti – Josipu Brozu Titu – ali i kao svedočanstvo tog vremena.”

Osim marksističke i vojne literature, biblioteka poseduje enciklopedije, rečnike, leksikone, stare i retke knjige. Među njima je knjiga gravira čuvenog tipografa Tomasena iz 1694. godine te komplet Volterovih dela objavljenih od 1877. do 1885.

Biblioteka nije otvorena za širu javnost, ali je dostupna naučnim istraživačima, a deo njenog sadržaja uvršet je u pojedine izložbe. Novi status će imati uticaj na dalji rad biblioteke, kaže Slavkovićeva.

„Ono što ovaj status donosi biblioteci je zapravo jedan viši stepen zaštite bibklioteke kao celine. To se, naravno, odnosi i na način kako se ona fizički štiti, u kojim se uslovima čuva, ali i na njeno proučavanje, digitalizaciju i dalju promociju publici kroz različita istraživanja, izožbe i slično.“

Osim Titove kolekcije, na listi stare i retke bibliotečke građe, koju je sačinila Narodna biblioteka Srbije našle su se između ostalih i: biblioteka ubijenog premijera Srbije Zorana Đinđića, pesnika Branka Miljkovića te naučnika Mihajla Pupina.
XS
SM
MD
LG