Dostupni linkovi

Slovenija i Kosovo - jačanje saradnje


Danilo Tirk i Fatmir Sejdiju
Danilo Tirk i Fatmir Sejdiju
Predsednik Slovenije Danilo Tirk izjavio je u Prištini da zvanična Ljubljana podržava politiku liberalizacije viza za Kosovo.

Tirk je rekao da su uspešni izbori veliki korak za državu Kosovo. Slovenačka delegacija je najavila 2 miliona evra pomoći Bezbednosnim snagama Kosova.

Slovenija će nastaviti da podržava Kosovo na putu ka evropskim integracijama, izjavio je predsednik Slovenije Danilo Tirk. Tirk je kosovskim vlastima preneo da se Slovenija zalaže za dobre odnose i saradnju, te najavio nastavak delovanja u okviru civilne i vojne misije.

“Slovenija i Kosovo imaju tradiciju saradnje i dobrih odnosa koji direktno utiču na mir i stabilnost regiona. Ja boravim na Kosovu u važnom trenutku posle lokalnih izbora koje su same organizovale kosovske institucije. Slobodni izbori i učešće Srba su ohrabrujući koraci za državu Kosovo”,
rekao je slovenački presednik.

Kao uspehe kosova on je naveo učlanjanje u Međunarodni monetarni fond i Svetsku banku i dodao da je bezbednost preduslov za ekonomski i politički razvoj. Tirk je kazao da podržava integracione ambicije Kosova i liberalizaciju viza.

“Ukidanje viza kao instrumenta slobode kretanja treba uvesti za sve zemlje Jugoistočne Evrope”, rekao je on.

Tirk je dodao da ipak u tom pravcu neke zemlje regiona treba da ispune određene uslove, ali smatra da ne treba da postoje prepreke u viznoj liberalizaciji. Tirk je ove ocene izneo posle razgovora sa čelnicima institucija Kosova.

VOJNICI NA CELOJ TERITORIJI

Predsednik Fatmir Sejdiu se zahvalio Sloveniji na konstantnoj podršci i njenoj konstruktivnoj ulozi na međunarodnoj sceni.

“Za nas je ovo angažovanje veoma važno pošto se ne radi samo o odnosima dve zemlje, već o snažnom angažovanju Slovenije da međunarodnim centrima objasni razloge nezavisnosti Kosova”, rekao je Sejdiu.

Zajedno s Tirkom na Kosovu borave i ministarka odbrane Ljubica Jelušić i načelnik Generalštaba slovenačke vojske generalmajor Alojz Štajner.

Slovenačka delegacija je razgovarala i sa ministrom Bezbednosnih snaga Kosova Fehmijem Mujotom i komandantom tih snaga Suljejmanom Seljimijem. Tom prilikom ministarstvo odbrane Slovenije je obećalo oko 2 miliona evra pomoći Bezbednosnim snagama Kosova, BSK.

Ministarka Jelušić je izrazila uverenje da će BSK biti spremne da preuzmu odgovornost za bezbednost na Kosovu, što je prema njenim rečima odlučujući faktor za stabilnost regiona.

Pored diplomatskog predstavništva, Slovenija ima svoje pripadnike u civilnoj misiji EU i snagama Kfora. Slovenačka ministarka odbrane je najavila da će u okviru smanjenja trupa NATO, broj slovenačkih vojnika sa 380 biti smanjen za 10 pripadnika.

“Naši vojnici će biti prisutni na celoj teritoriji Kosova. U budućnosti vojno prisustvo biće smanjeno. Ali je bitno da uporedo sa procesom smanjenja broja trupa Kfora jačamo saradnju sa Kosovom”, izjavila je Jelušić.

Slovenačka delegacija će prisustvovati ekonomskom forumu preduzetnika Slovenije i Kosova, i posetiće slovenačke vojnike u sastavu Kfora.
XS
SM
MD
LG