Dostupni linkovi

Tegeltija u Tirani: Zamor od procesa proširenja nikome ne donosi dobro


Njemačka kancelarka Angela Merkel i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (BiH) Zoran Tegeltija ocijenio je u utorak 14. septembra u Tirani tokom susreta sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel da je Berlinski proces podigao regionalnu saradnju na viši nivo, unaprijedio povezanost Zapadnog Balkana i dao značajan doprinos ubrzavanju rješavanja nekih pitanja.

„Proširenje Evropske unije (EU) na Zapadni Balkan je dvosmjerni proces i potreban je novi impuls, kako procesu proširenja, tako i procesu pristupanja. Opšti je utisak da EU stvara iluziju otvorene politike proširenja, istovremeno držeći izglede za pristupanje što udaljenijim. Promjena ovakve politike bi bila impuls za dinamizaciju reformi“, ocijenio je Tegeltija, saopšteno je iz Vijeća ministara BiH.

U predsjedničkoj palati u Tirani upriličen je svečani doček njemačke kancelarke Angele Merkel, čime je u utorak počela njena službena posjeta Albaniji. Nakon sastanka s premijerom Albanije Edijem Ramom, delegacijama su se pridružili šefovi vlada ostalih zemalja Zapadnog Balkana - Bosne i Hercegovine, Kosova, Srbije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije.

Ključne teme sastanaka vezane su za evropske integracije, razvoj privrede i regionalnu saradnju – sve ono što je predviđao Berlinski proces koji je 2014. i pokrenula njemačka kancelarka.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija smatra da bi zemljama zapadnog Balkana trebalo omogućiti značajniju ulogu i učešće u procesima EU i tješnje veze sa EU i prije formalnog ispunjavanja kriterijuma i uslova za članstvo.

Prema njegovim riječima, Berlinskim procesom se podstiče investiranje u infrastrukturne projekte i projekte povezanosti, što je osnovni pokretač za ekonomski napredak regiona.

On je naglasio da se reforme ne provode radi članstva, već unapređenja kvaliteta života građana, ali da zamor od procesa proširenja, koji je evidentan, nikome ne donosi dobro i usporava sve procese.

Dan ranije njemačka kancelarka je u Beogradu izjavila da je jedan od njemačkih ciljeva vidjeti članstvo šest država Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji, ali je dodala da sve njih "čeka dug put".

XS
SM
MD
LG