Dostupni linkovi

Merkel u Tirani: Berlinski proces nije zamjena za EU


Merkel na ručku s premijerima Zapadnog Balkana
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:53 0:00

Merkel na ručku s premijerima Zapadnog Balkana

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je nakon zajedničkog sastanka sa premijerima Zapadnog Balkana u Tirani, da Berlinski proces nije zamjena za članstvo u Evropskoj uniji i da ga ne smatra neuspjehom i naglasila da Balkan ima mnogo prijatelja u Evropi.

Ona je doputovala u utorak 14. septembra u zvaničnu posjetu u Tiranu gdje se u okviru oproštajne zapadnobalkanske turneje sastala s visokim zvaničnicima te zemlje, ali i liderima regije.

Na konferenciji za novinare sa albanskim premijerom Edijem Ramom, Merkel je rekla da podržava projekat formiranja zajedničkog regionalnog tržišta.

"Što više saradnje to bolje", dodala je Merkel, prenosi Beta.

Premijer Albanije Edi Rama rekao je da se iz Berlinskog procesa rodila inicijativa Otvoreni Balkan kao mehanizam koji će ga ubrzati i sredstvo za njegovu realizaciju.

"Otvoreni Balkan je izdanak Berlinskog procesa, i nije u suprotnosti sa Berlinskim procesom. To je mehanizam za ubrzanje Berlinskog procesa", rekao je Rama.

Merkel je rekla da podržava projekat zajedničkog tržišta, odnosno Otvoreni Balkan, inicijativu koja je do nedavno bila poznata pod imenom ‘Mini Schengen’. Njemačka kancelarka je također rekla da Evropska unija podržava inicijativu i da što više zemalja bude učestvovalo u tom pravcu, to će biti bolje za regiju.

Govoreći o Berlinskom procesu ona je rekla kako se "mnogo stvari promijenilo u pravcu saradnje", i da proces "nije propao".

Merkel je u Tirani također kritikovala neke “stare” zemlje Evropske unije zbog pokazivanja znakova “umora od proširenja”.

“Ako su ispunjeni uslovi za pristupanje ili za početak pristupnih pregovora, EU mora održati svoju riječ”, rekla je Merkel. Ona je također dodala kako nije pošteno za pojedine članice EU da “nastave stvarati nove uslove jer im se ne sviđa da se bave sa potencijalnim novim članicama iz domaćih političkih razloga.”

Merkel je na početku sastanka liderima rekla kako je željela odvojeno posjetiti svaku državu, ali da to nije bilo moguće.

Ona se liderima Zapadnog Balkana pridružila nakon bilateralnog razgovora sa domaćinom, albanskim premijerom Edijem Ramom.

Osim Rame, sastanku sa njemačkom kancelarkom su prisustvovali premijeri Srbije Ana Brnabić, Sjeverne Makedonije Zoran Zaev, Crne Gore Zdravko Krivokapić, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija i premijer Kosova Albin Kurti.

Ključne teme sastanaka vezane su za evropske integracije, razvoj privrede i regionalnu saradnju – sve ono što je predviđao Berlinski proces koji je 2014. i pokrenula njemačka kancelarka.

Merkel je rekla da se razgovaralo i o važnim infrastrukturnim projektima i klimatskim promjenama, da je diskusija bila konstruktivna i da će biti nastavljena na bilateralnim sastancima s liderima regiona.

Prije odlaska iz Tirane Merkel imaće i odvojene razgovore sa predsjednicima vlada BiH, Crne Gore, Kosova i Sjeverne Makedonije.

Merkel je ranije na Međunarodnom aerodromu „Majka Tereza“ u Tirani dočekala ministrica za evropske i vanjske poslove Albanije Olta Xhacka. Njemačka kancelarka se potom s delegacijom uputila prema Palati brigada u glavnom gradu Albanije, gdje ju je svečano dočekao premijer Edi Rama i ostali albanski zvaničnici.

Rama je njemačkoj kancelarki na sastanaka iza zatvorenih vrata uručio orden „Zvijezda sa velikom vrpcom za javnu zahvalnost“, nakon čega je počeo sastanak sa liderima regije.

Tegeltija: Zamor od procesa proširenja nikome ne donosi dobro

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija ocijenio je u Tirani tokom susreta sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel da je Berlinski proces podigao regionalnu saradnju na viši nivo, unaprijedio povezanost Zapadnog Balkana i dao značajan doprinos ubrzavanju rješavanja nekih pitanja.

„Proširenje Evropske unije na Zapadni Balkan je dvosmjerni proces i potreban je novi impuls, kako procesu proširenja, tako i procesu pristupanja. Opšti je utisak da EU stvara iluziju otvorene politike proširenja, istovremeno držeći izglede za pristupanje što udaljenijim. Promjena ovakve politike bi bila impuls za dinamizaciju reformi“, ocijenio je Tegeltija, saopšteno je iz Vijeća ministara BiH.

On je naglasio da se reforme ne provode radi članstva, već unapređenja kvaliteta života građana, ali da zamor od procesa proširenja, koji je evidentan, nikome ne donosi dobro i usporava sve procese.

Koje su poruke upućene iz Beograda?

Dan ranije Merkel je u Beogradu izjavila da je jedan od njemačkih ciljeva vidjeti članstvo šest država Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji(EU), ali je dodala da sve njih "čeka dug put".

Merkel u Beogradu: Zapadni Balkan je geostrateški interes EU
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:13 0:00

Ona je dodala da je pitanje priznavanja nezavisnosti Kosova, kada je riječ o Srbiji, pitanje koje će biti riješeno "na kraju procesa".

"Neka pitanja će se riješiti na kraju procesa. Svi znaju da neke zemlje članice EU nisu priznale Kosovo. Pitanje treba riješiti. "Nema smisla govoriti o dovršetku procesa prije nego što se riješe druge stvari, a zatim o cijelom procesu".

Glasnogovornica njemačke vlade Martina Fietz rekla je da će "osim bilateralnih razgovora, regionalna saradnja biti važna tema" dvodnevnog putovanja Merkel.

Nakon 16 godina na vlasti, Merkel će napustiti mjesto kancelarke na kraju svog četvrtog mandata, odnosno nakon izbora u Njemačkoj 26. septembra.

Njena posjeta Balkanu dolazi i uoči sljedećeg samita EU-Balkan koji će se održati u oktobru.

XS
SM
MD
LG