Dostupni linkovi

Ruski tajkun Tinkov prodaje udeo u TCS Grupi milijarderu Potanjinu


Ruski biznismen Oleg Tinkov
Ruski biznismen Oleg Tinkov

Ruski biznismen Oleg Tinkov, koji je prošle nedelje kritikovao ruski rat u Ukrajini, prodao je svojih 35 odsto udela u kompaniji koju je osnovao firmi koju kontroliše ruski milijarder Vladimir Potanin, saopštile su kompanije u četvrtak.

Imovina kompanije TCS Group Holding, koju je osnovao Tinkov, uključuje drugog po veličini izdavaoca kreditnih kartica u Rusiji, Tinkoff banku, koja je nekoliko dana nakon Tinkovljeve antiratne izjave saopštila da je odlučila da izbaci ime svog osnivača.

Potanjinov Interros Holding nije saopštio koliko je platio za udeo u TCS-u, ali je cena njegovih akcija pala otkako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu u februaru, na šta je Zapad reagovao uvođenjem sveobuhvatnih sankcija.

To je bio drugi posao ovog meseca u kojem je Potanin kupio bankarsku imovinu, pošto je prethodno kupio Rosbanku od Sosijete ženeral kada je ova francuska kompanija napustila rusko tržište.

Kompanije TCS-a sa sedištem na Kipru pod brendom Tinkoff obuhvataju sektore od bankarstva i osiguranja do mobilnih telefona.

Potanin (61) je direktor rudarskog giganta Norilsk Nickel (Nornikl), koji je imao koristi od visokih cena metala poslednjih meseci. On je drugi najbogatiji čovek Rusije sa bogatstvom od 17,3 milijarde dolara, prema časopisu Forbs.

Tinkov (54) podneo je ostavku na mesto predsednika Tinkoff banke 2020. nakon što mu je dijagnosticirana akutna leukemija. Prošle godine je ustupio kontrolu nad TCS Grupom.

TCS je preneo u četvrtak njegovu izjavu da je sada "savršeno vreme da se povučem i posvetim više svog vremena brizi o svom zdravlju i voljenoj porodici".

Prošle nedelje je osudio, kako je nazvao, "ludi rat" Moskve u Ukrajini i rekao da 90 odsto njegovih sunarodnika to ne podržava.

Najavljujući rebrendiranje nakon Tinkovljeve kritike invazije na Ukrajinu, Tinkoff banka je saopštila: "Kompanija se dugo pripremala za ovo. Nedavni događaji su ovu odluku učinili relevantnijom".

Predsednik Vladimir Putin ruske akcije u Ukrajini naziva "specijalnom vojnom operacijom" za odbranu od progorna stanovnika koji govore ruski. Ukrajina kaže da se bori protiv imperijalnog otimanja zemlje u i da su Putinove tvrdnje o progonu besmislene.

Izvor: Reuters

XS
SM
MD
LG