Dostupni linkovi

Ruski oligarh Tinkov osudio 'ludi rat' protiv Ukrajine


Ruski biznismen Oleg Tinkov na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, 6. juna 2019.
Ruski biznismen Oleg Tinkov na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, 6. juna 2019.

Ruski oligarh Oleg Tinkov oštro je osudio rat predsjednika Rusije Vladimira Putina protiv Ukrajine na društvenim mrežama.

U postu na Instagramu Tinkov je rekao da ruska invazija na Ukrajinu i "ludi rat" koji je uslijedio ne koriste nikome, što je rijedak stav jednog od milijardera u zemlji o onome što Moskva naziva "specijalnom vojnom operacijom" pokrenutom 24. februara.

"Ja ne vidim nikoga kome ovaj ludi rat koristi! Nevini ljudi i vojnici ginu", napisao je Tinkov u objavi od 19. aprila, koja je postala viralna.

Njegov komentar dolazi nakon što su se ruske snage povukle dok se preraspoređuju na istoku i jugu Ukrajine.

Tokom invazije, ruske snage su optužene da su počinile ratne zločine i zvjerstva u okupiranim oblastima Černjihivu, Harkovu i Kijevskoj oblasti.

Prebacivši se na engleski u svom postu, Tinkov je napisao: "Dragi 'kolektivni Zapade’, molim vas dajte gospodinu Putinu čist izlaz da sačuva svoj obraz i zaustavite ovaj masakr. Molim vas, budite racionalniji i humanitarniji.”

Prije nego što je Rusija napala Ukrajinu krajem februara, bogatstvo Tinkova procijenjeno je na više od 4,4 milijarde dolara.

Ali od tada su dionice njegove banke naglo pale, objavio je Forbes prošlog mjeseca.

"Akcije Tinkoffa pale su za više od 90% od početka ruskog napada na Ukrajinu. Njegovo bogatstvo palo je za više od 5 milijardi dolara za manje od mjesec dana, a u utorak je izgubio status milijarder”, naveo je Forbes početkom marta.

Tinkov je jedan od rijetkih oligarha koji je izrazio zabrinutost zbog invazije Moskve. Također, jedan je od desetina oligarha koji su pogođeni sankcijama s ciljem vršenja pritiska na Kremlj i one oko Putina.

U saopćenju, Tinkoff banka je rekla da neće komentarisati "privatni stav" svog osnivača, koji se povukao s mjesta predsjednika 2020., rekavši da više ne donosi odluke za brend koji je osnovao 2006. godine.

Tinkov, koji trenutno nije u Rusiji, posjeduje oko 35% kiparskog TCS Group Holdinga, koji pod Tinkoff brendom obuhvata sektore od bankarstva i osiguranja do mobilnih usluga.

XS
SM
MD
LG